LUT-yliopisto haluaa toimia maailman parhaaksi: ”Uusiutuvilla tuotetulla sähköllä 200 000 euron säästöt”

LUT-yliopisto haluaa lunastaa antamansa ympäristölupaukset kehittämällä omaa toimintaansa. Green Campus on toiminnasta erittäin hyvä esimerkki. Ympäristömyönteinen toimintatapa on antanut yliopistolle edelläkävijän roolin ja avannut myös uusia tutkimusmahdollisuuksia.

LUT-yliopisto (Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT) on tehnyt pitkään töitä kestävän kehityksen saralla. Sitä on kirittänyt viesti, jossa on luvattu toimia maailman parhaaksi. Annettua lupausta ei haluta rikkoa.

Aiemmin uutta strategiaa pohjustavassa kyselyssä yhdeksi onnistuneeksi toimenpiteeksi nousi Green Campus -hanke, jossa vihreät arvot nostettiin vahvasti esille. Sittemmin Green Campus on muovautunut pysyväksi toimintamalliksi ja sisällytetty myös uuteen strategiaan. Yliopiston tavoitteena on ratkaista tieteen ja teknologian avulla ympäristöongelmia ja rakentaa kestävää maailmaa.

Todennettua kestävää kehitystä

Lappeenrannan kampuksella on ollut Green Office -ympäristösertifikaatti vuodesta 2011. Tämä oli yksi ensimmäisistä askelista kohti ympäristömyönteistä toimintatapaa. Kehittämispäällikkö Marko Kasurinen vahvistaa, että oikeaan suuntaan on menty jatkuvasti, eikä hän muuttaisi läpikäydyssä prosessissa mitään.

”Green Officea hyödynnetään edelleen kehittämisessä. Erityisen tärkeä työkalu on ilmastolaskuri, jonka avulla voimme laskea syntyneet päästöt. Se on yksiselitteinen ja helposti seurattava mittari”, Kasurinen kertoo.

LUT-yliopiston kehittämispäällikkö Marko Kasurinen.

Yliopiston johto on myös kiinnostunut tuloksista ja ne esitellään vuosittaisessa palaverissa yhdessä uusien suunnitelmien kanssa.

Yliopiston tavoitteena on vähentää energian- ja vedenkulutusta. Rahallistakin säästöä on saatu. Vuonna 2014 Lappeenrannan kampuksella siirryttiin uusiutuvilla tuotettuun ostosähköön. Kilpailutus tehtiin itse ja säästöä saavutettiin huikeat 200 000 euroa vuodessa. Summa on huikea. Kasurinen jatkaa:

”Monet saattavat pitää uusiutuvilla tuotettua sähköä kalliina, mutta meille vaihto oli todella kannattava”, Kasurinen sanoo.

Ympäristötekoja tehdään kaikilla osa-alueilla. Esimerkiksi valaistus hoidetaan LED-valoilla Ttyöntekijöille yliopisto mahdollistaa etätyöt ja kannustaa työmatkapyöräilyyn muun muassa pyöräkatoksilla ja huoltopisteellä.

Lisää aurinkopaneeleita ja tarkempaa mittarointia

”Juuri saimme 300 kilowatilla lisää aurinkopaneeleja ja odotuksena on, että sähköomavaraisuus nousee tämän myötä noin 7 prosenttiin”, kertoo Kasurinen.

Vuoden 2019 alkuun valmistuneen yliopistorakennuksen 1-vaiheen remontin yhteydessä paneelikapasiteetti yli tuplattiin. LUT-yliopistolla Lappeenrannassa oli jo tätä ennen aurinkopaneeleja, mutta ne hankittiin ensisijaisesti tutkimuskäyttöön. Lisäksi rannassa pyörii tutkimuskäyttöön hankittu 20 kilowatin tuulivoimala.

Uudet paneelit hankittiin, sillä aurinkosähkö on kannattavaa ja ympäristöystävällistä. Kasurinen toteaa, että aurinkopaneelit ovat aidosti kannattava investointi. Paneelit ovat myös toimineet moitteettomasti.

”Viime talvena jouduimme poistamaan lunta paneeleiden päältä. Lunta oli poikkeuksellisen paljon, kun sitä vihdoin tuli”, toteaa Kasurinen.

Remontin yhteydessä uusien paneelien asentaminen oli helppoa ja rakennesuunnittelija otti laskennassa ne huomioon. Rakenteisiinkin oli tehtävä joitain vahvistuksia. Jälkikäteen vahvistuksien teko on kallista ja tällöin on hyvä miettiä vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja paneeleille. Remontin yhteydessä 1-vaiheeseen sijoitettiin myös ilma-vesilämpöpumppuja ja osaan tiloja asennettiin tarkempi anturointi liittyen muun muassa henkilömääriin, tuulenpaineen vaikutukseen ja auringon aiheuttamaan lämpökuormaan.

Anturointi on osa Living Lab -tutkimusta, jossa selvitetään, miten rakennuksen talotekniikkaa voidaan optimoida sääolosuhteet huomioiden. Optimoinnin tavoitteena on sekä työviihtyvyyden parantaminen että energiankulutuksen pienentäminen. Yliopisto mielellään hyödyntää kotikiinteistöään tutkimuksessa. Toteutus on tehty yhdessä Lappeenrannan kampuksen tilat omistavan Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa. Yhteistyö kiinteistönomistajan kanssa on sujunut erinomaisesti ja sitä vahvistaa säännöllisesti pidettävät palaverit kiinteistön ylläpitoon ja kehittämiseen liittyen. Kasurinen kannustaa kiinteistönkäyttäjiä vuoropuheluun ja yhteistyöhön kiinteistönomistajien kanssa.

 

LUT-yliopisto (Lappeenrannan – Lahden teknillinen yliopisto):

Työntekijöitä 926, perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoita yhteensä noin 5200

Lappeenrannan kampus 68 000m2, osa tiloista muiden toimijoiden käytössä

–          aurinkopaneeleita 508 kW

–          tuulivoimala 20 kW

–          ilma-vesilämpöpumppuja

Toinen kampus Lahdessa, jonka lisäksi etäyksiköt Mikkelissä ja Kouvolassa

LIFE EconomisE-hankkeen logot ja disclaimer-teksti.

Sinua saattaa kiinnostaa