Kutupuuhat hämärän peitossa – miksi vesi oli sameaa kalakamerassa?

Luontoliven kalakamerassa käännetään katseet pinnan alle. Viime päivinä se on kuitenkin ollut vaikeaa, sillä näkyvyys on veden sameuden vuoksi ollut heikko. Nyt tilanne on onneksi parempi. Mistä oli kyse?

”On ihan luonnollista, että jokivesi on ajoittain sameaa, varsinkin syyssateiden aikaan”, kertoo WWF:n johtava sisävesiasiantuntija Elina Erkkilä.

”Kalakamera sijaitsee Hiitolanjoessa paikassa, jossa maaperä on pääosin savea. Kun sataa paljon, savea sekoittuu veteen ja vesi samentuu hetkellisesti. Savimailla vesi ei sateiden aikaan ole koskaan kristallinkirkasta.”

”Huoleen ei kuitenkaan ole syytä: kalojen lisääntyminen ei veden ajoittaisen sameuden vuoksi vaarannu. Toki olisi mukavaa nähdä, kun kutupuuhat edistyvät!”

Kosteikot kirkastavat vesiä

Monissa sisävesissämme veden samentuminen on kuitenkin osa suurempaa ongelmaa, joka on ihmisen aiheuttama. Kuormittavaa maa-ainesta valuu jokiin ja järviin erityisesti pelloilta ja metsien hakkuualueilta.

Tällaisesta jatkuvasta kuormituksesta kärsii myös vedenalainen elämä. Maa-aines esimerkiksi tukkii jokien luontaisia sorapohjia, joita kalat tarvitsevat kutemiseen. Myös pohjasoran suojiin laskettu mäti voi tukehtua.

”Voimakkainta maa-aineksen huuhtoutuminen on syyssateiden ja kevättulvien aikaan, kun kasvillisuutta on vähemmän pitämässä maata paikoillaan. Myös paljaiksi perattuja joen penkkoja sortuu veteen rankkasateiden voimasta”, Erkkilä kertoo.

”Vesiin huuhtoutuvan maa-aineksen määrää voidaan onneksi tehokkaasti vähentää esimerkiksi rakentamalla kosteikkoja ja palauttamalla perattuja uomia luonnontilaisemmiksi. Peltojen ympärivuotinen kasvipeitteisyys auttaa maan pintakerrosta pysymään paremmin paikoillaan silloinkin, kun sataa rankasti.”

Livelähetys jatkuu vielä

2.10. avattua Luontoliven kalakameraa on katsottu yli 120 000 kertaa. Suorassa lähetyksessä on nähty muun muassa taimenia ja järvilohia, ja onpa kameran edessä vieraillut saukkokin.

Kalojen kutupuuhia seuraava lähetys suljetaan marraskuun alkupuolella. Nyt kannattaa siis katsoa!

Katso kaloja suorassa lähetyksessä

Kurkista kanssamme vedenalaiseen maailmaan.

Katso suoraa lähetystä pinnan alta

Katso kaloja suorassa lähetyksessä

Kurkista kanssamme vedenalaiseen maailmaan.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.