Kuusi vinkkiä kodin energiankäytön vähentämiseen

Moni opiskelee tai työskentelee nyt sohvallaan tai keittiön pöydän ääressä. Kokosimme vinkit, joilla parannat energiatehokkuutta eli vähennät energiankulutusta kotona.

Kodin energiankulutuksen ja -kustannusten ei tarvitse pompata pilviin, vaikka sähkölaitteet saattavat nyt laulaa aamusta iltaan. Esimerkiksi lämmityksen ja ilmanvaihdon oikealla käytöllä säästyy niin luontoa kuin rahasummia, ja raikkaassa ja sopivan lämpöisessä kodissa on myös mukavampi olla.

Voit kiinnittää huomiota kodin energiatehokkuuteen näillä vinkeillä.

Tiesitkö, että...

Lämpötila vaikuttaa myös kotona opiskeluun ja työskentelyyn? Liian lämmin koti nimittäin huonontaa keskittymiskykyä ja lisää väsymyksen tunnetta.

1. Lämpötila sopivaksi

Kotona kuluu energiaa erityisesti lämmitykseen. Huoneiden lämpötiloja kannattaa aina välillä mitata ja tarvittaessa laskea. Nyrkkisääntö on, että lämmityskulut pienenevät keskimäärin viidellä prosentilla, kun huoneen lämpötilaa lasketaan asteella. Lämmityslaskun lisäksi pienenee kodin hiilijalanjälki. Sopiva lämpötila olohuoneessa on 20–22 astetta ja makuuhuoneessa hieman viileämpi, 18–20 astetta. Varastossa riittää 12 astetta ja autotallissa viisi astetta.

Keväällä ja kesällä kodin lämmittämisessä kannattaa myös hyödyntää auringon ilmainen lämpöenergia. Kun vedät verhot sivuun, voit ehkä säätää pattereita pienemmälle.

2. Patterit toimintakuntoon

Suomalaiset kerros- ja rivitalot lämpiävät useimmiten vesikiertoisilla lämmityspattereilla. Patterin kunto kannattaa toisinaan tarkistaa, sillä viallinen patteri nostaa helposti huonelämpötilaa ja lämmityslaskua turhaan. Toimivan patterin tunnistaa siitä, että se on ylhäältä lämpimämpi kuin alhaalta, ja että sen lämpötila vaihtelee. Patterissa oleva termostaatti ohjaa, kuinka paljon lämmintä vettä patteriin pääsee. Kun huoneessa on sopivan lämmin, termostaatti sulkee vesikierron, jolloin patteri tuntuu tarkoituksella viileältä.

Patterin oikuttelu saattaa johtua rikkinäisestä tai jäykistyneestä termostaatista tai patteriin kertyneestä ilmasta. Ilman poistamisen eli ilmaamisen tarpeesta kertoo myös patterin lorina. Kaikkiin patterihuoltoihin suositellaan pyytämään huoltoyhtiön apua. Patterin toimintaa voi itse auttaa huolehtimalla siitä, että termostaatilla on edellytykset tulkita huoneen lämpötilaa oikein. Tuuletuksen ajaksi termostaatti kannattaa vääntää kiinni, jottei se turhaan luule, että lämpötilaa olisi syytä nostaa. Myös patterin peittäminen verhoilla tai huonekaluilla hämää termostaattia.

3. Pidä lämpö sisällä

Kun kodin lämpötila on sopiva, sitä kannattaa varjella. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on hyvä välillä tarkistaa, sillä huomattava osa kodin lämmöstä menee niin sanotusti harakoille, jos tiivisteet ovat kuluneet tai risat. Jos kotona tuntuu viileältä tai vetoisalta, vaikka tiivisteet olisivat kunnossa, kannattaa ennen patterien kimppuun käymistä katsoa, että kodin ilmanvaihtoventtiilit ovat kunnolla auki. Jos venttiilit ovat jatkuvasti kiinni, korvausilma eli raitis ilma tulee asuntoon esimerkiksi postiluukun tai viemärin kautta ja liian suurella nopeudella, jolloin voi syntyä vetoa.

4. Hukkakulutus minimiin

Pistorasioilla on nyt ruuhkaa, kun monessa kodissa paitsi vietetään vapaa-aikaa, myös työskennellään ja opiskellaan. Kannattaakin pitää huoli siitä, etteivät tietokoneet, näytöt ja laturit kuluta energiaa silloin, kun niiden ei tarvitse. Tavallisestikin jopa kymmenen prosenttia kodin sähkönkulutuksesta voi mennä eri laitteiden valmiustiloihin. Esimerkiksi valmiustilaan jätetty tietokone tai pistorasiassa tyhjän panttina roikkuva laturi kuluttavat sähköä varkain. Laitteet on hyvä sammuttaa ja irrottaa seinästä, kun niitä ei enää käytä. Kytkimelliset jatkojohdot ovat kätevä apukeino: niiden avulla saa yhdellä painalluksella suljettua monta laitetta.

5. LED-lamppuja ja luonnonvaloa

Valaistus syö kodin energiakakusta noin kymmenen prosenttia. Tähän voi pienillä muutoksilla vaikuttaa huomattavasti. Tyhjää huonetta on turha valaista, ja suurin osa tietääkin jo sammuttaa lamput poistuessaan huoneesta. Mutta moniko on tullut ajatelleeksi, että myös ikkunanpesu voi olla energiateko? Ikkunoiden lika voi viedä auringonvalon tehosta jopa 40 prosenttia, joten talven pölyt kannattaa nyt pyyhkiä pois luonnonvalon tieltä. Kun sähkövalolle on tarvetta, kannattaa halogeeni- ja hehkulamput vaihtaa LED- tai energiansäästölamppuihin.

6. Aurinkoa ja tuulta sähkösopimukseen

Energiankulutuksen tehostamisen lisäksi merkitystä on myös sillä, miten kodin energia on tuotettu. Tähän voit kiinnittää huomiota tarkistamalla sähkösopimuksesi ja mahdollisuuksien mukaan lisäämällä siihen kestäviä uusiutuvia energiamuotoja eli aurinko- ja tuulisähköä. Uusiutuvilla energianlähteillä tarkoitetaan auringolla, tuulella, vedellä tai bioenergialla tuotettua sähköä. Kaikki uusiutuva energia ei ole ympäristöystävällistä: esimerkiksi vesivoiman tuottamiseksi jokia täytyy padota, mikä on virtavesiluonnolle hyvin tuhoisaa. WWF suositteleekin valitsemaan ensisijaisesti auringolla tai tuulella tuotettua sähköä.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Sinua saattaa kiinnostaa