Hakkuut uhkaavat monia luonto- ja retkikohteita – WWF julkaisi oppaan, joka auttaa ketä tahansa vaikuttamaan valtion, kuntien ja seurakuntien omistamien metsien säilymiseen

Yhä useampi luonnoltaan ja virkistysarvoltaan tärkeä metsä on uhattuna suurien hakkuumäärien takia. Tänään julkaistu WWF:n Metsävaikuttamisopas antaa konkreettisia ohjeita siihen, miten kuka tahansa voi suojella luontoa ja itselleen tärkeitä retkikohteita vaikuttamalla julkisten metsänomistajien – valtion, kuntien ja seurakuntien – metsien käyttöön.

WWF:n tänään julkaistu opas vastaa kasvavaan kysyntään: luonnossa liikkuminen ja retkeily ovat olleet vakaassa kasvussa jo pitkään, mutta suuret hakkuumäärät ja koko ajan leviävä rakentaminen uhkaavat monia lähimetsiä ja retkikohteita.

”Saamamme palautteen mukaan ihmiset haluavat vaikuttaa itselleen tärkeiden metsien säilymiseen, mutta vaikuttamisen keinot ovat monelle vieraita. Tällaiselle käytännönläheiselle ja selkeälle oppaalle on ollut selvä tilaus, sillä kiinnostus luonnonsuojelua kohtaan on kasvussa”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu sanoo.

WWF:n Metsävaikuttamisopas antaa konkreettisia neuvoja siihen, mitä kuka tahansa voi tehdä valtion, kuntien tai seurakuntien metsien hyväksi halutessaan puolustaa niiden luonto- ja virkistysarvoja. Valtion, kuntien ja seurakuntien metsien käyttöön on tärkeää vaikuttaa, sillä niiden omistuksessa on valtavia metsäomaisuuksia.

”Metsien säilymiseen kannattaa aktiivisesti vaikuttaa, sillä viimeistään koronaviruspandemia on osoittanut, kuinka korvaamattoman tärkeitä luontoretkikohteet ovat. Lisäksi vaikuttaminen on äärimmäisen tärkeää luonnon kannalta, sillä metsäluonnon köyhtyminen on jatkunut edelleen”, Kunttu sanoo.

”Onneksi vaikuttamisella on kuitenkin mahdollista turvata tärkeitä luonto- ja retkikohteita. Yhteydenotto oikeisiin tahoihin tai asian tuominen esille mediassa voivat esimerkiksi säästää lähimetsäsi avohakkuulta.”

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Sinua saattaa kiinnostaa