Hannu Siitonen on vienyt lintujen talviruokintapaikalle 100 kiloa siemeniä – WWF sulkee suositun talvilintukameran

Livekamera lintujen talviruokintapaikalta suljetaan tämän talvikauden osalta perjantaina 19.3. kello 16.  Vanha, suojeltu metsä tarjoili parastaan ja lähetyksessä on voitu ihailla luonnon monimuotoisuutta. Lähetyksessä on nähty muun muassa kanahaukka, viirupöllö, valkoselkätikkoja, korppeja, pähkinänakkeleita sekä hömötiaisia.

WWF:n Luontoliven talvilintukamera välitti suoraa lähetystä metsälintujen talviruokintapaikalta noin neljän kuukauden ajan. Katselukertoja lähetykselle kertyi peräti 350 000 ja keskimääräinen katseluaika oli noin 2,5 minuuttia. Yleisön pyynnöstä tällä kertaa lähetyksessä oli mukana myös ääni.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Talvilintukamera sijaitsi suojellussa vanhassa metsässä. Vaikka lähetyksessä nähty lajikirjo oli laaja ja katsojat saivat nauttia lukuisien lintujen ja lintulajien puuhien seuraamisesta, loistivat esimerkiksi töyhtötiainen ja kuusitiainen poissaolollaan. Perinteisten metsätiaisten määrän romahtaminen huolestuttaa talvilintukameran ruokintapaikasta vastaavaa Hannu Siitosta.

”Vielä 10–20 vuotta sitten töyhtö- ja kuusitiaisia saattoi nähdä jopa kymmeniä yksilöitä, tänä vuonna en ole nähnyt niitä yhtäkään. Hömötiaisiakin näkyi lähetyksessä vain kaksi. Metsätiaiset ovat perinteisesti ruokintapaikoilla melko yleisiä”, Siitonen kertoo.

Metsälinnut kärsivät hakkuista ja metsien yksipuolistumisesta.

”Esimerkiksi hömötiainen ei löydä talousmetsistä talvella yhtä hyvin ruokaa kuin vanhoista luonnonmetsistä”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo.

”Yksi lähetyksen tavoitteista oli muistuttaa niistä yksinkertaisista keinoista, joiden avulla metsänomistajat voivat auttaa uhanalaisia lajeja. Esimerkiksi avohakkuut voi vaihtaa metsän jatkuvaan kasvatukseen”, Tolvanen jatkaa.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hannu Siitonen auttaa WWF:n Luontoliven toteutuksessa.

Hannu Siitonen huolehtii talvilintujen ruokinnasta suojellussa metsässä.

Lintujen talviruokintaa ei lopeteta vielä

Luontokuvaaja Hannu Siitonen on seurannut lähetyksen tapahtumia myös paikan päällä, sillä hän asuu talvilintukameran kuvauspaikan lähellä. Huippuhetkiä on ollut useita, kuten juuri päivää ennen lähetyksen sulkemista nähty harvinainen kahden valkoselkätikkanaaraan esiintyminen.

”Onneksi laji on runsastunut jonkin verran, mutta vielä 10 vuotta sitten näky olisi ollut todella, todella harvinainen. Nyt vain täytyy odotella koiraita paikalle, pesintäpuita täältä kyllä löytyy”, Siitonen kertoo.

Muita sykähdyttäviä hetkiä ovat olleet kanahaukan, varpushaukan ja viirupöllön vierailut, joita ei ihan jokaisessa piharuokintapaikassa näe. Kameran ulkopuolella ovat myös höyhenet pöllynneet petolintujen saalistuspuuhissa.

Paikalla on myös ollut käynyt runsaasti närhiä, harakoita ja variksia, jotka voivat syödä suuria määriä linnunruokaa. Muonitukseen onkin mennyt melkoinen määrä siemeniä ja rasvaa.

”10 kiloa rasvaa ei riitä ja auringonkukansiemeniä on mennyt neljä 25 kilon säkkiä”, talvilintukameran ruokintapaikan muonituksesta marraskuusta lähtien huolehtinut Siitonen naurahtaa.

Vaikka lähetys paikan päältä loppuukin, ei Siitonen aio vielä lopettaa lintujen ruokkimista.

”Jatkan kyllä niin kauan kuin tarve on. Ei lintuja hylätä”, Siitonen vakuuttaa.

Kamera on osa WWF:n Luontoliveä

Talvilintukamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Lähetyksiä on katsottu yhteensä yli 17 miljoonaa kertaa. Luontoliven teknisestä toteutuksesta vastaa Pukki Visuals.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Sinua saattaa kiinnostaa