Kestosuosikit palaavat Luontoliveen – sääksiä odotellaan pesälle hetkenä minä hyvänsä, kyyt luikertelevat jo kevätauringossa

WWF:n Luontolivessä seurataan nyt käärmeiden luikertelua ja odotellaan sääksien saapumista pesälle. Viime vuosina niin sääksi- kuin kyykamerakin ovat lukeutuneet Luontoliven suosituimpiin lähetyksiin.

WWF:n Luontoliven kahdeksan suoraa lähetystä keräsivät viime vuonna yhteensä ennätykselliset 5,5 miljoonaa katselukertaa. Tänä vuonna monet kestosuosikit tekevät paluun, ja ensimmäisinä WWF avasi kyy- ja sääksikamerat. Kyiden luikertelua katsottiin viime vuonna noin 700 000 kertaa, ja sääksien pesään kurkistettiin peräti 2,9 miljoonaa kertaa.

”Luontolivejen suosio ei oikeastaan yllätä, varsinkaan näin koronapandemian aikana. Nyt Suomen upeat luontoelämykset ovat vain klikkauksen päässä ja niistä voi nauttia helposti vaikka työpäivän tauoilla. Luonnossa kannattaa nyt toki myös itsekin käydä ulkoilemassa mahdollisuuksien mukaan”, WWF:n viestinnän asiantuntija Maria Rautio-Runeberg sanoo.

”Avaamme kevään aikana useita livelähetyksiä, ja mukana on yllättäviäkin uutuuksia”, Rautio-Runeberg sanoo.

Sääksiä odotetaan pesälle

WWF:n yhteistyökumppanit veivät kameran Saimaalla sijaitsevalle sääksenpesälle maaliskuun lopulla. Tänä vuonna yleisön toiveesta sääksikameraan on asennettu myös mikrofoni. Vielä pesä on tyhjä, mutta sääksiä odotellaan paikalle viikon-parin sisään.

”Ensimmäiset sääkset saapuvat Suomeen nykyisin monesti jo maaliskuun puolella, ja tänäkin keväänä ensimmäiset yksilöt on jo nähty etelärannikolla”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Sääksi on iso petolintu, jonka kanta on luokiteltu Suomessa elinvoimaiseksi. Sääksien vaarana on kuitenkin metsästys niiden pitkällä muuttomatkalla Afrikkaan. Lisäksi sääksiä uhkaa monin paikoin pula pesäpaikoista. Ne rakentavat pesänsä useimmiten vanhan puun latvaan ja painava pesä tarvitsee alustakseen jykeväoksaisen puun.

WWF toteuttaa sääksikameran yhdessä kalastaja-luontokuvaaja Juha Taskisen, Live Eye Oy:n ja Pukki Visualsin kanssa.

Siirry sääksikameran pariin!

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Varsinaissuomalaisella kyiden talvehtimispaikalla oli vilinää maaliskuun lopulla.

Kyytä kannattaa varoa, ei vainota

Ensimmäiset kyyt heräilivät talvihorroksestaan jo noin kuukausi sitten salassa pidettävässä talvehtimispaikassaan Varsinais-Suomessa. Talvehtimispaikalta käärmeet siirtyvät pikku hiljaa kevään edetessä etsimään parittelukumppania ja saalistamaan – kukin yksilölliseen tahtiinsa.

WWF asensi kameran käärmeharrastaja Toni Beckmanin kanssa. Beckman uskoo, että yhteiselo kyiden kanssa on mahdollista, kunhan ottaa huomioon muutaman asian.

”Kyyn kohdatessa kannattaa käyttäytyä rauhallisesti ja liikkua harkitusti. Luonnossa liikkuessa kannattaa pitää silmät ja korvat auki. Näin voi havaita kyyn hyvissä ajoin”, Beckman muistuttaa.

Vaikka kyy tulee omalle pihalle, sitä ei tule tappaa.

”Pihalle tuleva koiras voi olla myös vain läpikulkumatkalla parittelukumppania etsiessään, joten sitä ei välttämättä ole pakko edes siirtää. Sen voi kuitenkin siirtää vaikka haravan ja ämpärin avulla”, Beckman opastaa.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Käärmeasiantuntija Toni Beckman

Käärmeharrastaja Toni Beckman laskeskeli aurinkoisessa rinteessä luikertelevan kymmenisen kyytä.

Kyy ei ole aggressiivinen eläin

Kyiden määrät ovat vähentyneet paikoin huomattavasti rakentamisen, liikenteen ja vainon takia. Suomessa kyy ei ole vielä rauhoitettu, ja tämä asia on tärkeä korjata osana meneillään olevaa luonnonsuojelulain kokonaisuudistusta.

”Tavoitteemme on tehdä käärmeitä, etenkin kyytä, tutummaksi ihmisille ja hälventää niihin kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki sanoo.

”Kyy ei ole aggressiivinen eläin. Jos se puree, se tekee sen vihoviimeisenä puolustuskeinonaan. Viestimme on, että kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä”, Niinimäki jatkaa.

Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole kovin vaarallinen, mutta lapsille ja vanhuksille purema voi olla riski. Kyyn purtua niin aikuisten kuin lastenkin tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

Tänä vuonna asensimme kuvauspaikalle myös lämpömittarin, jossa näkyy ilman ja maan lämpötila reaaliaikaisesti.

Katso kyykameraa.

Astu luonnon puolelle

Me häviämme, jos luonto häviää. Suojele kanssamme monimuotoista luontoa, jota tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historiassa. Kummina olet rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa.

Liity WWF-kummiksi

Astu luonnon puolelle

Me häviämme, jos luonto häviää. Suojele kanssamme monimuotoista luontoa, jota tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historiassa. Kummina olet rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa.