Sääksikameran tähtipari on parhaillaan pesärakennuspuuhissa – myös vieras sääksi piipahti pesällä

Aiemmilta sääksikameran vuosilta tutulle pesälle Saimaan rannalle saatiin odotettuja kesäasukkaita viime viikonloppuna. Pesä- ja pariuskollisena lajina tunnetut sääkset selvisivät pitkästä muuttomatkastaan Länsi-Afrikasta ja asettuivat tuttuun pesäänsä.

WWF:n Luontoliven sääksikameran kuviin lensi 10. huhtikuuta kello 19.21 ensin yksi sääksi ja seuraavana aamuna kuvissa nähtiin toinen yksilö. Ensimmäisenä saapunut sääksi noudatti täsmällisesti viime vuoden aikataulua, jolloin ensimmäinen yksilö saapui pesälle niin ikään 10. huhtikuuta.

Kaikki samaisen pesän poikaset viimeisten 23 vuoden aikana rengastanut Pekka Mättö ilahtui sääksien saapumisesta.

”Hieno juttu, että sääkset selvisivät muuttomatkasta. Ne ovat paikkauskollisia ja myös pariuskollisia, joten voimme sen perusteella olettaa kyseessä olevan sama pari. Molemmat linnut on myös rengastettu, mikä lisää todennäköisyyttä”, Mättö perustelee.

Tarkkanäköisimmät katsojat kuitenkin huomasivat, että toisena pesään saapunutta yksilöä ei ollut rengastettu. Mättö vahvistaa katsojien epäilyt. Vierailija jatkoi kuitenkin matkaansa ja ”oikea” kumppani saapui pesälle vierailijan poistuttua.

Mätön mukaan ainakin toinen pesän yksilöistä on vuosien varrella vaihtunut, sillä muutama vuosi sitten toisella sääksellä ei ollut rengasta.

”Aikuisia sääksiä rengastetaan hyvin vähän. Jos se olisi rengastettu viime vuosien aikana, sillä olisi lukurengas, eli rengas josta näkyisi kuvissa myös tunnus, pelkän vanhanaikaisen alumiinisen renkaan sijaan”, Mättö perustelee.

Munia voidaan odotella viikon sisään

Sääksipari alkoi lähes välittömästi paluunsa jälkeen kohentaa pesän sisustusta. Sääkset kantoivat pesään oksia ja sammalta. Oleellinen osa pesän rakennusta on myös pesän kuopiminen ja sen alustan ”kyhnyttäminen”.

”Vanhaan tasaiseen pesäalustaan pitää saada pesäkuoppa, jota sitten vielä vuorataan sammalilla ja jäkälillä. Pesäkuopassa munat pysyvät hyvin ”kasassa”, vaikka naaras joutuisi pikaisestikin poistumaan pesältä”, Mättö kommentoi.

Viime vuonna sääksiparin ensimmäinen muna tupsahti maailmaan 21. huhtikuuta. Mikäli ahkerasti paritelleet sääkset pysyvät yhtä täsmällisinä aikataulujen suhteen tänäkin vuonna, alle viikon päästä näkisi ensimmäinen muna päivänvalon. Munia pesässä on viime vuosina ollut kolme kappaletta.

Poikasten kuoriutumista saadaan odotella vielä toukokuun lopulle saakka, sillä haudonta-aika on 34–38 vuorokautta. Lentoon poikaset lähtevät vasta loppukesästä.

Sääksi on Suomessa elinvoimainen laji, jonka pesimäkannaksi on arvioitu yli 1 100 paria. Vielä hiljattain sääksi luokiteltiin silmälläpidettäväksi eli lähes uhanalaiseksi.

Sääksien vaarana on etenkin metsästys niiden pitkällä muuttomatkalla Afrikkaan. Lisäksi sääksiä uhkaa pula pesäpaikoista. Ne rakentavat pesänsä korkeille paikoille, useimmiten vanhan puun latvaan. Painava pesä tarvitsee alustakseen jykevän puun, mutta vanhat metsät ovat nykyään harvinaisia hakkuiden takia.

Sääksiä, toiselta nimeltään kalasääskiä, on seurattu WWF:n Luontolivessä jo viitenä kesänä. Tänäkin vuonna WWF, kalastaja-luontokuvaaja Juha Taskinen ja Live Eye Oy:n Janne Neuvonen veivät kameran Saimaan Haukivedellä sijaitsevalle pesälle jo varhain keväällä, jotta katsojat voisivat seurata emojen ja poikueen elämää pesinnän alusta asti.

Seuraa Luontoliven sääksikameraa täältä!

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.