Ilmaston kohtalon hetket käsillä – Glasgow’n ilmastokokous näyttää, haluavatko päättäjät ratkaista ilmastokriisin

Valtioiden nykyiset päästövähennyslupaukset eivät riitä keskilämpötilan rajaamiseen 1,5 asteeseen. Ilmastokokouksessa valtioilta vaaditaan samaa kriisitietoutta ilmaston kuin koronapandemian suhteen.

Sunnuntaina 31. lokakuuta alkava YK:n ilmastokokous on asettanut toiveet ilmastokriisin ratkaisusta korkealle. Tuore hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti kertoi, kuinka lähellä maapallon lämpeneminen 1,5 asteeseen saattaa olla. Jos päättäjät eivät saa riittäviä päätöksiä aikaan, raja rikkoutuu jo lähitulevaisuudessa. Toisaalta 1,5 asteen tavoite on edelleen mahdollinen, jos kasvihuonekaasuja leikataan nopeasti.

”Asetelma ilmastokokoukseen on toiveikas. Yhdysvallat on neljän vuoden tauon jälkeen tosissaan mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. Kokouksen isäntämaa Iso-Britannia haluaa profiloitua kansainvälisessä diplomatiassa, joten sille kokouksen onnistuminen on tärkeää. Myös osa elinkeinoelämästä on alkanut ajaa voimallisesti tehokkaita ilmastotoimia”, arvioi WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman.

Koronapandemia siirsi COP26-ilmastokokousta vuodella. Samaan aikaan pandemia näytti, että ihmiskunta on valmis nopeisiin ja tehokkaisiin päätöksiin kriisin keskellä. Myös ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii päättäjiltä samanlaista kriisitietoutta. Toistaiseksi valtioiden antamat päästövähennyssitoumukset johtaisivat toteutuessaan maapallon keskilämpötilan nousemiseen noin 2,5 asteella esiteolliseen aikaan verrattuna.

”Valtioiden pitää luvata merkittäviä päästövähennyksiä seuraavalle viisivuotiskaudelle, sillä ilmastokriisin eteneminen johtaa pahimmillaan nykyisen hyvinvointimme murenemiseen”, Nordman sanoo.

Naavaa kuvattuna puussa alhaalta päin.

Ilmastokriisi ja luontokato ratkaistava yhdessä

WWF Suomi osallistuu kokoukseen osana kansainvälistä WWF:ää. Ympäristöjärjestö vaatii kokoukselta useita merkittäviä päätöksiä. Rikkaiden maiden, kuten Suomen, on taattava rahoitus kehittyvien maiden ilmastotyölle ja sopeutumiselle ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Myös Pariisin sopimuksen auki olevista kohdista on saatava sopu, joka ei vesitä ilmastotavoitteita.

”Yksi tärkeimmistä avoinna olevista kysymyksistä on hiilimarkkinoiden pelisäännöt eli artikla 6. Päättäjien pitää sopia valtioiden välisestä päästö- ja nielukaupasta sekä vapaaehtoisten kompensaatiomarkkinoiden pelisäännöstä. Vaadimme, ettei kaksoislaskennalle saa antaa mitään mahdollisuuksia eli että eri toimijat voisivat laskea saman päästövähennyksen itselleen.”

WWF painottaa, että ilmastokriisi ja luontokato on ratkaistava yhdessä. Järjestö vaatii, että ilmastokokouksen päätöksissä osoitetaan luonnon keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.

”Metsien rooli hiilen kiertokulussa pitää huomioida nykyistä paremmin. Vaikka metsien rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on tunnettu pitkään, metsäkadon on annettu jatkua eri puolilla maapalloa. Emme voi ratkaista ilmastokriisiä ilman luontoa”, Nordman toteaa.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!