WWF pettyi EU:n päätökseen lohikiintiöstä

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto päätti tänään Itämeren kalastuskiintiöistä ensi vuodelle. Suomessa huomio kiinnittyi etenkin lohikiintiöön. WWF pettyi EU:n päätökseen: lohenkalastukseen Itämeren pääaltaan alueella ei saatu tieteellisen neuvonannon mukaista kieltoa.

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto on päättänyt, että Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella saa pyytää ensi vuonna hieman alle 64 000 lohta. Kiintiö on liki kolmanneksen pienempi kuin tänä vuonna. Ongelma ei kuitenkaan ole lohikiintiön koko, vaan sen alueellinen kohdentaminen.

Kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICES:n mukaan kaikki lohenkalastus olisi pitänyt lopettaa ensi vuodeksi Itämeren pääaltaan alueella heikkojen lohikantojen turvaamiseksi. Itämeren alueella elää lukuisia eri lohikantoja, joista osa on vahvoja, osa ei. Itämeren pääaltaalla tapahtuvassa kalastuksessa saaliiksi joutuu kaloja kaikista Itämeren lohikannoista, myös heikoimmassa tilassa olevista. WWF, muut ympäristöjärjestöt ja Suomen valtio tukivat voimakkaasti tieteellistä neuvonantoa Itämeren pääaltaan lohenkalastuksen kieltämiseksi.

”Lohen kohdennettu kaupallinen kalastus kiellettiin Itämeren pääaltaan alueella, mutta käytännössä EU sallii lohenkalastuksen jatkossakin sivusaaliina. Myös lohen vapaa-ajankalastus voi edelleen jatkua, mutta saaliiksi voi ottaa vain yhden istutetun lohen päivässä”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

WWF:n mielestä Itämeren lohenkalastuksessa tulee siirtyä kohti kantakohtaista säätelyä. Muita Itämeren kiintiöityjä kalakantoja on jo vuosien ajan säädelty kantakohtaisesti monivuotisen hoitosuunnitelman pohjalta. Myös lohikantojen osalta hoitosuunnitelma on ollut valmisteilla jo pitkään, mutta se ei ole koskaan edennyt toteutukseen asti.

”Lohipolitiikassa tulee siirtyä nykyaikaan ja saada aikaan hoitosuunnitelma, joka turvaa kaikkien Itämeren lohikantojen tulevaisuuden”, Ovaska sanoo.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Sinua saattaa kiinnostaa