Lukuvinkit pääsiäiseen – näitä teoksia asiantuntijamme suosittelevat
Kevätaurinko lämmittää jo parvekkeilla ja takapihoilla. Yksi oivallinen tapa rentoutua tai virittäytyä lomatunnelmaan on istahtaa alas aurinkoon ja uppoutua mukaansa tempaavaan kirjaan. Nappaa tästä WWF:n asiantuntijoiden vinkit omalle lukulistallesi.
Jenni Räinä: Kulkijat
”Kulkijat havainnoi luontoa niin tarkasti, että sitä lukiessa voi melkein tuntea itsekin kulkevansa pitkin pohjoisen metsäpolkuja.
Kirja kertoo naisista, joita vaeltaa Suomen kansallispuistoissa enemmän kuin koskaan. Suomalaisia erätarinoita ovat perinteisesti kuvittaneet miehet, mutta Suomesta löytyy jo sadan vuoden takaa naisia, jotka kulkivat erämaassa. Vaellushousuissa kulkiessaan he rikkoivat räikeästi naisille tuolloin asetettuja roolimalleja.
Kirja antaa äänen yhdeksällä naiselle ja heidän erätarinoilleen sekä luontosuhteellemme ekokriisin aikana.
Missä pääsiäislomaansa viettääkin, voi kirjaa lukiessaan pohtia, josko voisi itsekin olla kulkija ja mitä se tarkoittaisi.”
Mai Suominen, johtava metsäasiantuntija
Helen Macdonald: Iltalentoja
”Suosittelen Helen Macdonaldin teosta Iltalentoja. Kirja on kokoelma kirjoituksia, joissa lukija pääsee hämmästelemään luontoa ja pohtimaan omaa suhdettaan luontoon.
Luonnonsuojelijalle kirja tarjoaa lämpöä ja toivoa, mutta muistuttaa lempeästi myös haitallisista asioista, joita ihmiskunta on luonnolle aiheuttanut.
Kirjan lukeminen on kuin monta yhteistä luontoretkeä kirjailijan kanssa. Takakansi kiteyttää osuvasti: ”Viisaita, hauskoja ja herätteleviä esseitä ihmisen ja luonnon suhteesta.””
Antti Haavisto, viestinnän asiantuntija
Reetta Niemelä ja Emmi Jormalainen: Pieni kuljeskelukirja
”Vuoden luontokirjaksikin ehdolla ollut Pieni kuljeskelukirja on aivan ihana pikkukirja täynnä mindfulness-tyyppisiä harjoituksia.
Kirjassa on aktiviteetteja ja tehtäviä, joiden avulla lukija voi kokea luonnon ja oman elinympäristönsä uudella tavalla. Harjoituksissa esimerkiksi sulaudutaan kallioon ja mietitään ystävällisiä ajatuksia vastaantulevista koirista.
Tehtävät on muotoiltu lyhyiksi, lähes runomaisiksi lauseiksi. Myös kuvitus on ihanan yksinkertainen ja rauhoittava.
Erityisesti minua ilahduttavat muiden lajien huomioiminen yksilöinä ja elävinä olentoina sekä tehtävien myötä osaksi luontoa solahtaminen.”
Hanna Seimola, Ympäristökasvatuksen ohjelmajohtaja
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys
”Suosittelen lämpimästi vuonna 2019 ilmestynyttä Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys -romaania. Se on lumoava ja kielellisesti herkullinen Itä-Lappiin sijoittuva teos, jossa pyydetään suon pohjalta haukea.
Mukana on kansanperinteitä ja mystiikkaa sekä samaistuttava kertomus kasvamisesta, ulkopuolisuudesta ja rakkaudesta. Se kertoo myös suhteestamme luontoon ja on osuva kritiikki ympäristötuhosta.
Tämä on mahtava kirja lukea, mutta myös mainio kuunneltava murteita kunnioittavan Anna Saksmanin lukemana.”
Vilma Vuorio, viestinnän asiantuntija
Laura Friman: Tauko
”Ei vaatteita, ei käytettyjä, ei uusia. Ei edes sukkia. Toimittaja-kirjailija Laura Friman luopui vaateostoksista vuoden 2020 ajaksi ja kirjoitti kokemuksestaan viihdyttävän, samaistuttavan ja ajatuksia herättävän kirjan.
Vaateteollisuuden osuus kaikista päästöistä on mittaustavasta riippuen peräti 4–10 prosenttia. Vaateteollisuudessa ongelmakohtia ympäristön kannalta ovat niin vaatteen valmistus, kuljetus kuin poisheittäminen.
Tästä syystä voin lämpimästi suositella lukemaan tämän kirjan ja kokeilemaan vaatelakkoa, jos ei nyt Lauran tapaan kokonaisen vuoden, niin ainakin kuukauden ajan. Kirja tarjoaa vertaistukea jokaiselle lakkoilijalle.
Kannattaa haastaa myös kaveri mukaan lakkoon. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että yhdessä myös lakkoilu on helpompaa.”
Maria Rautio-Runeberg, Earth Hour -tuottaja
WWF Suomi: WWF-lehti
”Kevyemmäksi lukemiseksi pääsiäiseen sopii erinomaisesti myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvä WWF-lehti.
Lehden uusimmassa numerossa voi virittäytyä kevääseen lukemalla vinkit, miten luonnon monimuotoisuutta voi lisätä omalla kotipihalla tai parvekkeella. Millintarkka trimmaaminen ja liiallinen siisteys eivät olekaan hyveitä kotipuutarhan hoidossa.
Lisäksi vuoden ensimmäinen lehti aloittaa juttusarjan 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän WWF Suomen vaiheista. Lehdessä on myös paljon tietoa upeista eläinlajeista, joiden suojelussa WWF on mukana.
WWF-lehden juttuja pääset lukemaan maksutta myös täältä.”
Minna Nyrhinen-Blazquez, viestinnän asiantuntija
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.