Kurtturuusun hävittämisen takaraja lähestyy – näin poistat sen pihalta oikeaoppisesti

Kurtturuusu on lain mukaan hävitettävä pihoilta ja puutarhoista 1.6. mennessä. Nopeasti leviävä vieraslaji tukahduttaa alkuperäiset kasvilajit alleen ja aiheuttaa ahdinkoa hyönteisille.

Kurtturuusu luokiteltiin vuonna 2019 kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, ja se määrättiin hävitettäväksi kaikkialta Suomessa kolmen vuoden siirtymäajalla. Siirtymäaika umpeutuu ensi viikon keskiviikkona 1.6.

”Kurtturuusua ei tämän kevään jälkeen saisi enää kasvaa missään Suomessa. Mitään haitalliseksi säädettyä vieraskasvilajia ei saa pitää omalla pihallaan, vaikka sitä hoitaisi, kitkisi, karsisi ja trimmaisi. Haitallisten vieraslajien hallinta on aina vaikeaa ja riski leviämisestä ympäristöön on korkea”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Vieraslajit muodostavan maailmanlaajuisesti merkittävän uhan luonnon monimuotoisuudelle. Kurtturuusukin köyhdyttää suomalaista luontoa. Se leviää nopeasti etenkin rannoilla, muodostaen jopa hehtaarien laajuisia läpitunkemattomia tiheikköjä ja syrjäyttäen alkuperäisen kasvilajiston. Samalla kurtturuusu uhkaa monia hyönteisiä, kun niiden suosimat kasvit katoavat.

Kaiva juurineen maasta tai näivetä

Pienen kurtturuusun saa kiskottua maasta käsin. Suurempi pensas kannattaa leikata ensin tyveä myöten ja kaivaa sitten juurakko maasta.

Kurtturuusun voi hävittää myös näivettämällä. Revi pois kaikki pensaan lehdet 3 – 4 kertaa kesän aikana. Kun lehtiä repii joka kesä sinnikkäästi, kurtturuusu näivettyy kolmessa neljässä vuodessa kokonaan hengiltä.

Kurtturuusun hävittäminen ei välttämättä onnistu kerralla. Jos maahan on jäänyt juurakon pala, kurtturuusu voi aloittaa kasvun uudelleen. Kasvupaikkaa kannattaakin seurata vielä hävittämisen jälkeen, ja kitkeä mahdolliset uudet versot heti pois.

Puutarhahommissa kannattaa pitää silmät auki myös muiden vieraslajien, kuten jättipalsamin ja lupiinin varalta. Lupiinin ja jättipalsamin saa hävitettyä säännöllisesti niittämällä, tai juurineen kitkemällä.

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.

Tutustu vapaaehtoistoimintaamme!

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.