Näin torjut muoviroskaa arjessasi – 6 vinkkiä kestävämpään elämään

Tärkein keino muoviroskan ympäristöhaittojen vähentämiseen on muovin tuotannon ja käytön vähentäminen. Katso tästä helpot vinkit muovin välttämiseen arjessasi!

1. Vältä muovia ruokakaupassa

Suuri osa kodin muovijätteestä muodostuu ruokapakkauksista. Ostoskoriin kannattaa valikoida tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin lainkaan tai joissa muovia on käytetty vain vähän.
”Monissa pakkauksissa muovin määrää on onneksi jo vähennetty. Esimerkiksi margariinirasian muovi voi olla hyvin ohutta, ja päälle on laitettu pahvia tueksi. Myös ostamalla kerralla isompia pakkauksia voi vähentää muoviroskan kokonaismäärää”, WWF:n meriasiantuntija Iiris Kokkonen neuvoo.
Muovipusseilta välttyy, kun pakkaa hedelmät ja vihannekset kestopussiin tai paperiseen pussiin ja ostokset kestokassiin. Vanhaa muovipussia voi myös käyttää kauppakassina useamman kerran.

2. Korvaa kertakäyttömuovi

”Suuri osa mereen päätyvästä muoviroskasta on peräisin pakkauksista, kuten take away -astioista, muoviaterimista, pilleistä ja muovipusseista eli kertakäyttömuovista. Merten muoviongelman ratkaisemisessa keskeisessä asemassa on siksi kertakäyttömuovin vähentäminen tai kieltäminen kokonaan”, Kokkonen sanoo.
EU:n kertakäyttömuovidirektiivin voimaan astumisen myötä Suomessakin monien kertakäyttötuotteiden myynti kiellettiin vuonna 2021. Kaupoista löytyy jo paljon korvaavia vaihtoehtoja muovisille tuotteille.
Kertakäyttöisten take away -astioiden ja pakkausten sijaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kestävämpiä ratkaisuja ja vähintäänkin välttää turhaa muovia. Piknikille lähtiessä voi valita pahviset mukit muovisten sijaan, korvata muoviaterimet esimerkiksi puisilla tai nostaa piknikin tunnelmaa kokonaan uudelle tasolle kattamalla viltille kauniit posliiniastiat. Kertakäyttöiseen kahvikuppiin ei tarvitse aina ottaa muovista kantta. Jos eväitä tulee syötyä usein, myös kestoaterimet tai -muki voivat olla hyvä hankinta.

3. Suosi kestäviä materiaaleja kodin tavaroissa

Muovia kannattaa välttää myös pidempiaikaisia hankintoja tehdessä. Esimerkiksi keittiöön voi hankkia lasipurkkeja muovisten säilytysastioiden sijaan. Kulhoissa, kauhoissa ja muissa keittiövälineissä voi vastaavasti suosia vaikka metallisia tai puisia vaihtoehtoja.
”Ympäristön kannalta kaikkea kuluttamista olisi kuitenkin hyvä vähentää, joten jo olemassa olevia muovitavaroita ei kannata heti korvata uusilla, jos ne ovat vielä käyttökelpoisia”, Kokkonen muistuttaa.

4. Muista muovittomat vaihtoehdot kosmetiikka- ja hygieniatuotteille

Kylpyhuoneeseen kertyy helposti pitkä rivi muovipakkauksia. Useille tuotteille on olemassa muovittomia vaihtoehtoja. Pullosaippuan voi korvata palasaippualla tai täyttää pullon uudestaan täyttöpakkauksesta. Kätevät palashampoot ja -hoitoaineet vievät vähän tilaa ja riittävät muovipulloon pakattuja tuotteita kauemmin.
Pakkausten lisäksi kosmetiikkatuotteet itsessään voivat sisältää muovia.
”Esimerkiksi hammastahnat, kuorintavoiteet, huulipunat ja monet muut tuotteet voivat sisältää mikromuovia. Monet kosmetiikkayhtiöt ovat onneksi jo vähentäneet mikromuovin käyttöä, ja EU:n kemikaalivirasto ECHA on antanut esityksen mikromuovien rajoittamisesta. Se kieltäisi mikromuovin käytön muun muassa kosmetiikassa ja puhdistusaineissa. Jos ehdotus hyväksytään, se tulee voimaan 2022, mutta esimerkiksi kosmetiikalle siinä on säädetty neljän vuoden siirtymäaika”, Kokkonen kertoo.
Pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustetut tuotteet eivät sisällä mikromuovia ja usein myös sertifioitu luonnonkosmetiikka on muovitonta. Kosmetiikkaostoksilla avuksi voivat olla myös puhelimeen ladattavat sovellukset kuten CosmEthics tai Beat the Microbead, jotka skannaavat tuotteen ainesosat ja kertovat parissa sekunnissa, onko tuotteessa mikromuovia.

5. Shoppaile harkiten ja suosi luonnonkuituja

Suurin osa tekstiileistä sisältää muovista valmistettuja keinokuituja, kuten polyesteriä. Keinokuituiset vaatteet ovat merkittävä mikromuovin lähde.
”Kaikista keinokuituisista vaatteista irtoaa pestessä pieniä muovikuituja. Fleecekangas on näistä pahin, sillä siitä muovia irtoaa eniten”, Kokkonen kertoo.
Vaatteita kannattaa ostaa harkiten ja suosia luonnonkuituja, kuten puuvillaa. Turhaa pesua välttämällä vaatteet kestävät pidempään, ja muovia irtoaa vähemmän. Hienopesua kannattaa välttää, sillä se irrottaa muovikuituja enemmän kuin perinteiset pesuohjelmat. Markkinoilla on nykyään myös pesupusseja, jotka keräävät vaatteista pesun aikana irtoavia muovikuituja.

6. Vältä roskaamista ja kierrätä muoviroskat

Muovin kierrättäminen on tehokas tapa vähentää muovin määrää. Jos omasta taloyhtiöstä ei vielä löydy muovinkeräysastiaa, taloyhtiötä voi pyytää hankkimaan sellaisen. Hankintaa voi perustella ympäristön lisäksi rahalla: muovin kerääminen omaan astiaan vähentää kalliimmin kierrätettävän sekajätteen määrää, jolloin taloyhtiö säästää jätekuluissa. Muovinkeräysastioita löytyy myös useista Rinki-ekopisteistä.
Kierrätysastiaan vilkaisu voi auttaa hahmottamaan, mistä oma muoviroska muodostuu.
”Jos oma kierrätysastia täyttyy aina jostain samasta pakkauksesta, voi pohtia esimerkiksi, olisiko samaa tuotetta myynnissä muovittomassa pakkauksessa”, Kokkonen vinkkaa.
Suomen yleisin muoviroska on tupakantumppi. Mereen päätyessään se hajoaa mikromuoviksi ja voi päätyä osaksi kalojen ravintoa – ja kalan mukana myös ihmisten lautasille. Tupakointia kannattaa siis vähentää myös ympäristösyistä ja kerätä tumpit talteen.

Maailman merissä on yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa, joka uhkaa niin meriluontoa, eläimiä kuin ihmisten terveyttä. Lue täältä lisää merten muoviroskasta.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.