Europarlamentti äänesti vahvan metsäkatolain puolesta

Yli 200 000 EU-kansalaisen toive tuli kuulluksi, kun europarlamentti antoi tiistaina tukensa vahvalle metsäkatolaille.

Metsäkatolain käsittely on EU:ssa loppusuoralla. Uuden lain tarkoitus on estää metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden pääsy EU-markkinoille. Jotta laki todella torjuu metsäkatoa, on tärkeää, että laista saadaan vahva, eikä se sisällä porsaanreikiä tai lain toimivuutta heikentäviä ehtoja.

Lain käsittelyssä tapahtui tiistaina merkittävä käänne, kun europarlamentti äänesti vahvan metsäkatolain puolesta.

”Äänestys lähetti vahvan viestin EU:n jäsenmaille, jotka pyrkivät omassa käsittelyssään heikentämään metsäkatolakia: EU-kansalaiset ja europarlamentti haluavat EU:hun vahvan lain, joka todella torjuu metsäkatoa”, sanoo WWF:n suojelun neuvonantaja Jussi Nikula.

Europarlamentti ehdotti merkittäviä parannuksia EU-komission lakiehdotukseen. Parlamentti ulottaisi metsäkatolain koskemaan metsien lisäksi muitakin puustoisia alueita, kuten savanneja. Lisäys on tärkeä esimerkiksi Brasiliassa sijaitsevan, vakavasta luontokadosta kärsivän Cerrado-savannialueen suojelemiseksi. Tällä hetkellä suomalaisenkin sian tai broilerin syömä rehusoija voi olla peräisin Cerradolta.

Parlamentti kannattaa myös lain vahvempaa toimeenpanoa, esimerkiksi useammin tehtäviä pistotarkastuksia metsäkatoriskituotteille sekä useampien tuotteiden sisällyttämistä lakiin. Tällä hetkellä lakiehdotuksessa metsäkatoa aiheuttaviksi tuotteiksi on määritelty liha, soija, palmuöljy, kumi, puutavara, kaakao ja kahvi.

(juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Luonnonympäristöt osaksi metsäkatolakia

Yli 200 000 EU-kansalaista vaati kesän aikana oman maansa europarlamentaarikkojen tukea vahvalle metsäkatolaille osana järjestöjen Together4Forests-kampanjaa, jossa myös WWF on tiiviisti mukana. Sinnikkään vaikuttamistyön tulokset näkyivät europarlamentin äänestyksessä.

Vaikka äänestys on merkittävä voitto monimuotoiselle luonnolle, laissa on vielä parantamisen varaa. Lakiin olisi Nikulan mukaan esimerkiksi tärkeää saada sisällytettyä metsien ja puustoisten alueiden lisäksi vielä muutkin luonnonympäristöt.

”Muuten vaarana on, että lain tiukentuessa metsien osalta aletaankin tuotannon alta raivaamaan yhä enemmän muita arvokkaita luonnonympäristöjä, kuten kosteikkoja ja ruohomaita.”

Metsäkatolain käsittely jatkuu vielä europarlamentin, jäsenmaiden ja komission kesken.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.