WWF:n metsänvartijoiden ripeä toiminta pelasti puoli miljoonaa kalaa Mongoliassa
Nuoret altainseipit (Oreoleuciscus potanini) joutuivat vaaraan, kun niiden Mongoliassa asuttama lampi alkoi jäätyä umpeen. Kalat siirrettiin turvallisempaan elinympäristöön läheiseen jokeen.
Yli puoli miljoona nuorta altainseipiyksilöä oli vaarassa tukehtua, kun Länsi-Mongoliassa Bajan-Ölgiin provinssissa sijaitseva Achit-järven yhteydessä oleva lampi alkoi jäätyä 2022 vuoden viimeisinä päivinä. Kalat jäivät loukkuun, kun lammen matalalla oleva vesi alkoi jäätyä kiinni pohjan kiviin lämpötilojen laskettua. Kalojen arvellaan hakeutuneen järven reunalla olevaan pienempään lampeen varsinaisen järven ravinteiden ja veden vähyyden vuoksi.
Altainseipi (Oreoleuciscus potanini) on Keski-Aasiassa elävä särkikalojen heimoon kuuluva pohjakala. Paikalliset ihmiset huomasivat tilanteen ja ryhtyivät toimiin. He pyysivät apua viranomaisilta ja WWF Mongolialta vaarassa olevien kalojen pelastamiseksi.
WWF Mongolia kuljetti nopeasti paikalle 40 metsänvartijaa, jotka olivat juuri kokoontuneet järjestön työpajaan. WWF:n metsänvartijat ryhtyivät paikalle saavuttuaan välittömästi avustamaan paikallisia ihmisiä ja viranomaisia loukkuun jääneiden kalojen siirtämisessä turvallisempaan paikkaan.
Alle 20 tunnin kuluttua pelastajat olivat onnistuneet siirtämään ainakin puoli miljoonaa altainseipiyksilöä turvaan 8 kilometrin päässä sijaitsevaan Khovd-jokeen.
Kulunut kesä oli Länsi-Mongoliassa erityisen kuuma ja kuiva. Alueen järvien ja jokien pinta on erittäin matalalla ja vesi on vähissä.
Paikallisten ihmisten ja WWF Mongolian nopea toiminta pelasti kalat. Suojelutoimenpide on mainio osoitus siitä, mitä yhteistyöllä on mahdollista saada aikaan.
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.