Kyykäärme on huomisesta lähtien rauhoitettu – ”Tämä on hartaasti odotettu lakiuudistus”

Kyytä on vihattu ja vainottu kautta aikojen. Kesäkuun alussa voimaan astuu uusi luonnonsuojelulaki, joka kieltää kyyn perusteettoman tappamisen ja häiritsemisen. WWF:n asiantuntija pitää uudistusta tärkeänä.

Lähes kaikille suomalaisille tuttu kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Se on tähän mennessä ollut vailla lain suojaa: kyyn on saanut tappaa milloin vaan, missä vaan ja kuka vaan. Jatkossa kyytä ei saa enää tappaa perusteetta.

”Suomi on ollut Länsi-Euroopan ainoa maa, jossa kyy ei ole ollut rauhoitettu. Rauhoitusta on ehdotettu useasti, jopa kansalaisaloitteella. Kyyn rauhoitus on todella hyvä ja hartaasti odotettu lakiuudistus”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki sanoo.

”Kyyn isoin vihollinen on ollut ihminen, ja kyiden määrä on vähentynyt monin paikoin muun muassa rakentamisen, liikenteen ja vainon takia”, Niinimäki jatkaa.

Pihapiiristä kyyn saa edelleen tappaa, mikäli sen siirtäminen ei onnistu. Tappamisen pitäisi olla Niinimäen mukaan kuitenkin vihoviimeinen vaihtoehto.

”Toki kyitä kannattaa varoa, mutta vaino ei ole ollut perusteltua. Jos kyy puree, se tekee sen viimeisenä keinonaan.”

Suomessa kyitä elää melkein koko maassa. Ne eivät ole aggressiivisia, vaan pyrkivät väistämään ja pakenemaan ihmistä. Suomessa todetaan vuosittain noin 50-150 kyyn puremaa. Suomessa kyyn puremaan on kuollut ihminen edellisen kerran viime vuosituhannella. Ruotsissa uutisoitiin toukokuussa yhden ihmisen kuolleen mahdollisesti kyyn puremaan tämän kieltäydyttyä lähtemästä sairaalahoitoon.

WWF:n Luontolivessä seurattiin kyitä vuosina 2019 ja 2020. Livelähetykset keräsivät molempina vuosina satojatuhansia katselukertoja. WWF:n tavoite oli tehdä kyytä tutummaksi ihmisille ja hälventää lajiin kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Kyyn tunnetuin tuntomerkki on selän sahateräkuvio. Kyyllä ei ole rantakäärmeelle tyypillisiä keltaisia korvaläiskiä.

Kyistä voi olla ihmisille myös hyötyä, WWF:n Niinimäki kertoo.

”Kyyt syövät jyrsijöitä, jotka puolestaan voivat levittää punkkeja. Punkit ovat ihmisille tilastollisesti paljon kyitä vaarallisempia.”

  • Vinkit kyyn kohtaamiseen
    • Kyy yleensä väistää ja pakenee ihmistä.
    • Jos kyyn kuitenkin kohtaa, kannattaa käyttäytyä rauhallisesti ja liikkua harkitusti. Tällöin kyy ei hätäänny.
    • Kyytä voi yrittää siirtää omalta pihamaalta. Apuna voi käyttää esimerkiksi haravaa, jolla käärmeen voi ohjata kannella suljettavaan ämpäriin. Kyy kannattaa kuljettaa muutaman kilometrin päähän asutuksesta paikkaan jossa sillä on mahdollisuus ruokailuun ja suojaan. Varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa.
    • Jos kyy puree, pyri pitämään puremakohta mahdollisimman liikkumattomana ja hakeudu lääkärin hoitoon. Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole yleensä vaarallinen, mutta lääkärin arvio on tärkeää niin aikuisten kuin lastenkin kohdalla.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.