WWF aloitti suoran lähetyksen lapinpöllön pesältä – ”Poikaset varsinaisia menninkäisiä”

WWF:n tänään avaamassa livelähetyksessä kuvataan lapinpöllön pesintää. WWF:n Luontolivessä seurataan poikasten varttumista juhannukseen asti.

”Olemme todella innoissamme uudesta livelähetyksestämme, sillä harva on päässyt näkemään lapinpöllöä omin silmin. Juuri tämä on WWF:n Luontoliven tarkoitus: haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden luonnon ja lajien havainnointiin ja synnyttää näin mahdollisesti kipinän myös luonnonsuojeluun”, WWF:n kehityspäällikkö Justus Hyvärinen sanoo.

Lapinpöllö on suuri, lähes huuhkajan kokoinen, petolintu. Sen siipien kärkiväli voi olla jopa 1,5 metriä. Lapinpöllö on Suomen harvalukuisimpia pöllöjä: Suomessa pesii vuosittain arviolta 300–2000 paria. Vuosittain pesivien parien määrä vaihtelee suuresti myyrätilanteen mukaan.

Lapinpöllö on vanhojen havu- ja sekametsien lintu. Sen pesä on useimmiten vanhassa petolinnun pesässä, joskus myös paksun lahokannon päässä. Lapinpöllö on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji.

”Lapinpöllö ei ole tällä hetkellä uhanalainen, mutta vanhojen metsien ja järeiden pesäpuiden väheneminen uhkaavat sen mieluisinta pesimäympäristöä. Metsänomistajat voivat auttaa lapinpöllöä esimerkiksi suojelemalla metsänsä, jättämällä metsään vanhat ja kuolleet puut tai suosimalla jatkuvaa kasvatusta avohakkuiden sijaan”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo.

Lapinpöllö hyväksyy toisinaan pesäpaikaksi myös lintuharrastajan asettaman pesälaatikon. Tällaiseen Keminmaalla sijaitsevaan laatikkoon on tehnyt pesänsä myös WWF:n Luontolivessä kuvattava lapinpöllöpari.

Lapinpöllö munii yleensä 3–6 munaa huhtikuun aikana. Poikaset kuoriutuvat noin kuukauden hautomisen jälkeen. WWF:n Luontolivessä seurataan munintaa ja jos kaikki menee hyvin, myös poikasten elämän alkutaivalta aina juhannukseen saakka.

WWF toteuttaa livelähetyksen lapinpöllöjä pitkään rengastaneen Matti Suopajärven kanssa. Suopajärvi kertoo livekameran oleva hänen pitkäaikainen haaveensa.

”Lapinpöllö on sympaattisen oloinen ja vähän mystinenkin laji. Pöllön poikasetkin ovat varsinaisia menninkäisiä. On varmasti ikimuistoista seurattavaa, miten poikasille käy ja miten emot pitävät niistä huolta, mikäli pesintä onnistuu”, Suopajärvi sanoo.

Lapinpöllökamera osa WWF:n Luontoliveä

Lapinpöllökamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Tällä hetkellä suorassa lähetyksessä voi seurata myös sääksiä ja itämerennorppia. Myös Pullervon paluuta on lupa odottaa, sillä WWF avaa saimaannorppia seuraavan Norppaliven toukokuun alussa. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, kyyn, rupiliskon ja taimenen elämää. Lähetyksiä on katsottu jo lähes 25 miljoonaa kertaa.

WWF:n Luontoliven teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye Oy ja Pukki Visuals.

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Katso WWF:n Luontoliveä

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.