Toiveikkaita uutisia uhanalaisille jokidelfiineille: valtiot sitoutuivat suojeluun

Maailman jokidelfiinivaltiot allekirjoittivat tiistaina julistuksen, jossa ne sitoutuvat joukkoon suojelutoimenpiteitä uhanalaisten jokidelfiinien tulevaisuuden turvaamiseksi.

11 Aasian ja Etelä-Amerikan jokidelfiinivaltiota allekirjoittivat eilen julistuksen, jossa ne sitoutuvat uhanlaisten jokidelfiinien suojeluun.

Suojelutoimille on huutava tarve, sillä jokidelfiinien määrä on romahtanut 1980-luvun jälkeen 73 prosentilla, ja jäljellä olevat kuusi jokidelfiinilajia ovat kaikki erittäin tai äärimmäisen uhanalaisia. Jokien patoaminen, kalastaminen ja vesistöjen saastuminen uhkaavat niitä, ja myös ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat jokidelfiineihin enenevissä määrin.  

 Brasiliassa menetettiin syyskuun lopussa yli 150 jokidelfiiniä, kun Tefe-järven lämpötila nousi pitkittyneen kuumuuden seurauksena jopa 39 asteeseen. 

 Tuoreessa julistuksessa jokidelfiinivaltiot lupaavat sitoutua suojelutoimenpiteisiin, kuten suojelualueverkoston luomiseen, veden laadun parantamiseen, kestämättömistä kalastusmenetelmistä luopumiseen, jokidelfiinien tutkimuksen ja monitoroinnin lisäämiseen sekä paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen osallistamiseen suojelussa. 

Tämänkaltaiset suojelutoimenpiteet ovat aiemmin osoittautuneet tuloksekkaiksi muun muassa Pakistanissa, jossa induksendelfiinien määrä on saatu lähes tuplattua viimeisen 20 vuoden aikana. Induksendelfiinit ovat kuitenkin edelleen uhanalaisia, ja niitä on koko maailmassa vain noin 2000 yksilöä. 

“Paikallisella tasolla jokidelfiinien suojelusta on saatu jo hienoja tuloksia, mutta kehitys on ollut pientä verrattuna jokidelfiinejä uhkaavien ongelmien laajuuteen. Siksi kansainväliselle suojelusopimukselle on ollut tarve: jotta kaikkien kuuden jokidelfiinilajin tulevaisuus saadaan turvattua, tarvitaan kansainvälistä ja koordinoitua panostusta suojelutoimiin”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen. 

WWF tukee jokidelfiinijulistuksen tavoitteiden toteutumista yhdessä muiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa. WWF suojelee jokidelfiinejä muun muassa turvaamalla jokiympäristöjä paikallisten ihmisten kanssa, ja suorittamalla kantalaskentoja sekä seuraamalla yksilöiden liikkeitä satelliittilähettimillä, mikä auttaa suojelutoimenpiteiden kohdentamisessa. 

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.