WWF: Päätös luonnontilaisten ja vanhojen metsien suojelusta voidaan tehdä heti – ”Enää ei kaivata poliittista vääntöä kriteereistä” 

EU:n biodiversiteettistrategiassa edellytetään, että kaikki jäljellä olevat luonnontilaiset ja vanhat metsät suojellaan tiukasti EU:n jäsenvaltioissa. Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisivat tänään selvityksen, miten luonnontilaiset ja vanhat metsät voidaan tunnistaa. WWF:n mielestä selvitys on puutteellinen. 

Luonnontilaisten ja vanhojen metsien suojelusta on keskusteltu paljon julkisuudessa tänä syksynä. EU:n biodiversiteettistrategia velvoittaa Suomea suojelemaan luonnontilaiset ja vanhat metsät, ja Petteri Orpon (kok.) hallitus on luvannut ohjelmassaan turvata nämä metsät valtion mailla. Ympäristöjärjestöjen huolena on kuitenkin ollut, että kriteereistä tehdään poliittisessa ohjauksessa niin tiukat, että suojeltava pinta-ala jää lopulta hyvin pieneksi. 

”Syken ja Luken selvitys luonnontilaisten ja vanhojen metsien kriteerien määrittelemiseksi on puutteellinen. Vanhojen metsien kriteerejä on määritelty Suomessa jo aiemmin, ja suojelun arvoisten metsien määrästä ja sijainnista on tarjolla tuoretta kartoitusaineistoa. Tätä työtä ja olemassa olevaa tietoa ei kuitenkaan ole huomioitu riittävästi”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo. 

Suomisen mukaan lopullinen päätös suojeltavien metsien kriteereistä tulee olemaan poliittinen, vaikka sen ei pitäisi olla. Suomessa on määritelty vanhojen metsien kriteerejä jo aiemmin useissa eri prosesseissa alkaen 1990-luvun vanhojen metsien suojeluohjelmasta EU:n Natura 2000 -ohjelmaan. Arvokkaat metsät on määritelty myös sertifioinneissa sekä kaikkien toimijoiden kiittelemässä METSO-ohjelmassa.  

”Aiempien määrittelyjen ja eri asiantuntijaryhmien työn tuloksena tiedämme, että suojelun arvoisia metsiä on valtion mailla – ja tiedämme jopa, missä niitä on. Enää ei siis kaivata poliittista vääntöä kriteereistä, vaan Orpon hallitusohjelman mukainen kirjaus luonnontilaisten ja vanhojen metsien suojelusta voidaan toteuttaa viipymättä valtion mailla”, Suominen sanoo. 

Metsähallitus on jo siirtänyt pois hakkuista yli 800 000 hehtaaria metsiä. Lisäksi Luonnonmetsä-työryhmä ja Metsähallitus ovat kartoituksissaan paikantaneet vielä uusia alueita yhteensä noin 100 000 hehtaaria valtion mailla. Saamelaisalueiden luonnontilaiset ja vanhat metsät on myös turvattava ja kartoitettava yhteistyössä saamelaisten kanssa. 

”Luonnontilaisten ja vanhojen metsien suojelua tulee edistää myös yksityismailla, mutta tämä on tehtävä oikeudenmukaisesti. Yksityismetsien suojelusta on maksettava korvausta maanomistajalle, joten rahoituksen riittävyys on varmistettava”, Suominen sanoo. 

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Sinua saattaa kiinnostaa