WWF rakentaa neljä kilometriä pitkän uoman tulvien vähentämiseksi

WWF käynnisti kesäkuussa mittavan vesienhallintaprojektin Länsi-Uudellamaalla. Siuntionjoen valuma-alueelle valmistuu kesän aikana neljä kilometriä pitkä kaksitasouoma, ja sen tavoitteena on vähentää alueen tulvimista ja vesistöjen rehevöitymistä. Merkittävästä hankkeesta hyötyy sekä luonto että paikalliset viljelijät.

Billskogbäckenin varrelle rakentuva kaksitasouoma on yksi Suomen pisimpiä, ja projektissa on mukana yhteensä 15 yksityistä maanomistajaa.  Maanomistajien ojitusyhteisön alueelle rakennettava kaksitasouoma tuo merkittävää helpotusta alueen tulvimiseen. Se koostuu kahdesta eri tasosta: alempi taso pysyy tyypillisesti veden peitossa kuivinakin aikoina, ja tulva-aikana vesi pääsee nousemaan ylemmälle tulvatasanteelle, johon veden laskettua myös osa ravinne- ja kiintoainekuormituksesta jää.

Projektin ensiaskeleet otettiin reilu vuosi sitten, kun WWF aloitti neuvottelut maanomistajien kanssa. Neuvottelut ja tarkat suunnitelmat etenivät talven aikana, ja lopulta kaikki 15 maanomistajaa sitoutuivat parantamaan Siuntionjoen valuma-alueen tulvaongelmaa.

”Projektissa on mukana poikkeuksellisen suuri määrä maanomistajia, mikä on hieno osoitus siitä, että alueella ollaan valmiita tekemään konkreettisia toimia vesistöjen tilan parantamiseksi. Viljelijät hyötyvät myös siitä, etteivät tulvavedet seiso pelloilla ja huuhdo ravinteita pois”, WWF:n VALUTA 2-hanketta koordinoiva suojeluasiantuntija Viivi Kaasonen kertoo.

Urakointi alkoi kesäkuussa ja rakennusvaihe kestää heinäkuun loppuun saakka. Kaksitasouoman myötä maatalousmaisemaan tulee laaja niittyalue, ja monipuolinen kasvillisuus tukee alueen luonnon monimuotoisuutta.

”On tärkeää, että kaksitasouoma päästään toteuttamaan tälle alueelle. Siuntionjoen valuma-alueella sijaitseva puro laskee Vikträskiin, joka on suhteellisesti järven merkittävä kuormittaja. Ravinne- ja kiintoainekuormitus näkyy esimerkiksi veden samentumisena.”

WWF on tehnyt jo vuosien ajan yhteistyötä Länsi-Uudenmaan maanomistajien kanssa edistääkseen vesistöjen palauttamista hyvään ekologiseen tilaan. Kosteikkojen, kaksitasouomien ja muiden vesienhallintaratkaisujen rakentaminen ja ennallistaminen tukee myös Itämeren tilaa, jonka suurimpiin uhkiin kuuluu ilmastonmuutoksen lisäksi ravinteiden ja kiintoaineiden aiheuttama rehevöityminen. Vesienhallintaratkaisuja rakennetaan tänä kesänä myös WWF:n Metsälähde– ja RANKKU -hankkeissa eri puolille Länsi-Uusimaata.

  • Vesiensuojelun sanastoa

    Vesiensuojelu
    Toimenpiteet, joiden tavoitteena on välttää vesistöjen kemiallista kuormitusta, hillitä ravinne- ja kiintoainekuormitusta, sekä ylläpitää vesistöjen ja vesistöalueiden hyvää ekologista tilaa. 

    Vesienhallinta
    Veden viivyttämistä ja virtaamien tasaamista.  

    Valuma-alue
    Alue, jolta vesi virtaa luontaisesti kohti tiettyä vesistöä tai vesialuetta. 

    Kosteikko
    Alue, joka on pysyvästi tai tilapäisesti veden peitossa ja jossa kasvaa vesi- ja kosteikkokasvillisuutta. Kosteikot tasaavat tulvavirtaamia ja ovat tärkeitä elinympäristöjä monille kasvi- ja eläinlajeille. 

    Kaksitasouoma
    Uoma, joka muodostuu kahdesta eri tasosta. Alempi taso pysyy veden peitossa kuivinakin aikoina. Tulva-aikana vesi nousee ylemmälle tasolle, tulvatasanteelle, johon veden laskettua myös osa ravinne- ja kiintoainekuormituksesta jää.   

    Uoman luonnonmukaistaminen
    Suorien ojauomien palauttamista luonnonmukaisempaan tilaan, mutkittelevaa vedenkulkua mukaillen.

    Pohjakynnys
    Esimerkiksi kivistä koottuja kynnyksiä uomien pohjissa: pohjakynnykset hidastavat veden virtaamisnopeutta. 

Kohde toteutetaan osana VALUTA 2 ja VALUTA 3 -hankkeita.

VALUTA2-hankkeen rahoittaa WWF Suomi ja ympäristöministeriö osana Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa. Hankkeissa tehdään yhteistyötä maa- ja metsäalueiden omistajien, sekä muiden sidosryhmien kanssa.

VALUTA 3 -hanke on saanut rahoitusta Uudenmaan ELY-keskukselta ympäristöministeriön vesien- ja merenhoidon avustushaussa sekä Siuntion kunnalta Billskogbäckenin kaksitasouoman toteutukseen.

Tue työtämme luonnon hyväksi

Ole kanssamme ratkaisemassa maapallon vakavimpia ympäristöongelmia ja rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. Tuellasi mahdollistat ympäristönsuojelutyömme. Voit auttaa pitkäjänteisesti kummina, kertalahjoituksella tai vaikka perustamalla syntymäpäiväkeräyksen. On monia tapoja auttaa – löydä omasi.

Katso, miten voit auttaa

Tue työtämme luonnon hyväksi

Ole kanssamme ratkaisemassa maapallon vakavimpia ympäristöongelmia ja rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. Tuellasi mahdollistat ympäristönsuojelutyömme. Voit auttaa pitkäjänteisesti kummina, kertalahjoituksella tai vaikka perustamalla syntymäpäiväkeräyksen. On monia tapoja auttaa – löydä omasi.