WWF: Raakkujen ja jokiluonnon tuhoaminen Suomussalmen Hukkajoella täysin tuomittavaa

Stora Enson hakkuukoneet aiheuttivat tuhoa yhdellä Suomen suurimmista raakkujoista. WWF on järkyttynyt tapauksesta. Kaiken lisäksi teemme yhteistyötä Stora Enson kanssa. Työn tavoitteena on nimenomaan ennallistaa eli palauttaa kohti luonnontilaa pääasiassa metsissä sijaitsevien pienvesien elinympäristöjä. Harkitsemme vakavasti yhteistyön jatkon edellytyksiä.

Olemme äärimmäisen järkyttyneitä jokihelmisimpukoiden eli raakkujen ja muun luonnon tuhoamisesta Suomussalmen Hukkajoella. Tällainen toiminta on täysin tuomittavaa. Poliisi tutkii tapausta törkeänä luonnonsuojelurikoksena. Tämä kuvastaa hyvin sitä, miten vakavasta asiasta on kyse.  

Erittäin uhanalaisen raakun lisäksi Hukkajoella on jyrätty muutenkin arvokasta ja herkkää puroluontoa. Tällaiset vesistöt, purot ja lähteet, tulisi huomioida paljon nykyistä paremmin metsätaloudessa ja muussa maankäytössä. Metsäkonekuljettajien koulutusta ja ohjeistusta tulee entisestään tehostaa, ja Stora Enson sekä kaikkien metsäyhtiöiden pitää varmistaa, että ohjeistus menee todellisuudessa perille.  

Suomussalmella tapahtunutta tuhoa ei tule kuitenkaan käsitellä yksittäistapauksena, vaan metsäyhtiöiden on tehtävä rakenteellisia muutoksia toimintaansa. Tarvitsemme automatisoitua tiedonkulkua, toimenpiteiden seurantaa ja raportointia sekä velvoittavaa lainsäädäntöä. Luonnonsuojelulain korjaaminen pienvesien suojelun parantamiseksi tulisi nopeasti saada Suomen hallituksen työlistalle. Tietoa ja kannustimia toimia asianmukaisesti pitää parantaa. EU:ssa ollaankin jo kehittämässä lainsäädäntöä seurannan kehittämiseksi metsien monitorointiasetuksella. 

Tässä yhteydessä on tärkeä kiinnittää huomiota metsien käsittelyn vesistövaikutuksiin yleisemmin. Suomalaisessa metsätaloudessa ei vielä huomioida riittävästi vesien tilan säilyttämistä tai parantamista. Metsätaloudessa on tärkeää tarkastella hakkuiden ja muiden toimien vaikutusta vesistöön valuma-aluetasolla. Esimerkiksi pitkän puron varrelle sijoittuu monenlaisia metsiä usein eri maanomistajien mailta. Mikäli tarkastellaan toimia vain yhdessä kohtaa purovartta, voidaan tietämättä aiheuttaa haittaa purolle toisaalla. 

Stora Ensosta oltiin WWF Suomeen suoraan yhteydessä tiistaina illalla, kun tapaus tuli ilmi, sillä meillä on käynnissä yhteistyö Stora Enson kanssa. Yhteistyön tavoitteena on ennallistaa eli palauttaa kohti luonnontilaa pääasiassa metsissä sijaitsevien pienvesien elinympäristöjä. Yhteisillä kunnostustalkoilla pyritään säilyttämään ja kunnostamaan virtavesiä eli puroja ja jokia, parantamaan niiden lajiston elinoloja sekä poistamaan vaellusesteitä. Olemme pettyneitä ja järkyttyneitä tapahtuneesta ja tulemme käymään vakavia keskusteluja heidän kanssaan yhteistyön jatkosta. 

WWF on tehnyt töitä raakkujen ja niiden elinympäristöjen suojelun puolesta jo vuosikymmeniä. Lue lisää raakkutyöstämme.  

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.