Suomalaiset kannattavat hinnan asettamista luonnonvarojen käytön haitoille – ”selvä viesti päättäjille”
Puolet suomalaista suhtautuu myönteisesti siihen, että luonnonvarojen käytön haitoille asetettaisiin hinta, vaikka se vaikuttaisi arjen kustannuksiin. WWF:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista myös tiedostaa, että suomalaisten aiheuttama luonnonvarojen kulutus ylittää merkittävästi kestävyyden rajat.
WWF:n teettämän kyselyn mukaan 50 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti siihen, että luonnonvarojen käytöstä aiheutuville haitoille asetettaisiin hinta, vaikka se vaikuttaisi arjen kustannuksiin. Vastanneista 23 prosenttia suhtautui hinnan asettamiseen neutraalisti. Luontohaittojen hinnoittelun kannatus oli tulosten mukaan kaksi kertaa vastustusta suurempaa.
Kyselyyn vastanneista 53 prosenttia myös tiedostaa, että suomalaisten aiheuttama luonnonvarojen kulutus ylittää merkittävästi kestävyyden rajat.
”Tulosten perusteella yli puolet suomalaisista tiedostaa kulutuksemme huomattavat luontohaitat. Se antaa myös päättäjille selvän viestin siitä, että hyvinvoinnin perusteita murentava luonnonvarojen ylikulutus on saatava loppumaan”, sanoo WWF:n neuvonantaja Jussi Nikula.
Luonnonvarojen ylikulutus – johon lukeutuvat esimerkiksi fossiilisen energian käyttö, metsien kestämätön käyttö ja liiallinen lihankulutus – on koko maapalloa uhkaavien kriisien, ilmastonmuutoksen ja luontokadon, juurisyy. Suomessa asukasta kohden laskettu luonnonvarojen kulutus ylittää globaalit kestävyysrajat moninkertaisesti, ja on sekä maailman että Euroopan maiden välisessä vertailussa selvästi keskiarvoa korkeampaa.
”Vaikuttavia ratkaisuja tulee tehdä järjestelmätasolla, eikä vastuuta luonnonvarojen ylikulutuksen lopettamisesta voi kaataa kuluttajien niskaan. Valtion velasta huolehtivan hallituksen pitäisi huolehtia myös ekologisesta velasta”, Nikula sanoo.
Toistaiseksi Petteri Orpon hallitus ei ole luonut varteenotettavia polkuja ylikulutuksen ja sen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Nikula painottaa, että oikein toteutettuna luonnon ylikulutusta rajoittavat taloudelliset ohjauskeinot kartuttaisivat myös valtion kassaa.
”Aiheuttaja maksaa -periaatetta noudattava luonnonvarojen käyttöoikeuskauppa olisi oivallinen ratkaisu sekä ekologisen että valtion velan taittamiseen. Yritykset kehittävät kiertotalouden ratkaisuja, mutta luonnonvarojen liian halpa hinta ei mahdollista kestävien toimintamallien laajentumista.”
Uusien ohjauskeinojen käyttöönoton lisäksi myös ylikulutusta tukevat rakenteet tulisi purkaa. Valtio esimerkiksi tukee vuosittain useilla miljardeilla ympäristölle haitallista liiketoimintaa.
”Suomi on YK:n luontosopimuksessa sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä. Sopimuksen tavoitteiden toteutumiseksi Suomen asukasta kohden lasketun luonnonvarojen kulutuksen tulisi pienentyä yli 70 prosentilla nykytasosta.”
Tavoitetaso on kova, mutta Nikulan mukaan ylikulutuksen lopettaminen on välttämätöntä – ja täysin mahdollista. Se tarjoaa myös huomattavia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia.
”Tarvitsemme vain poliittista rohkeutta ohjata yhteiskuntaa oikeaan suuntaan. Suomalainen osaaminen ja kyky kehittää uudenlaisia ratkaisuja ovat maailman huippuluokkaa. Taloudellisten kannustimien tulisi palkita yhden maapallon mukaisista toimintamalleista ja kannustaa pois ylikulutuksesta.”
”Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa jatkaa luontoa heikentävää ylikulutusta, sillä kaikki hyvinvointimme ruoantuotannosta liiketoimintaan perustuu toimiviin ekosysteemeihin.”
Ylikulutus voidaan lopettaa
Luonnonvarojen kulutuksen laskeminen kestävälle tasolle on lopulta vain valintakysymys: haluammeko jatkaa tuhoisaa ylikulutusta vai rakentaa turvallisempaa tulevaisuutta? Lue lisää siitä, miten luonnonvarojen ylikulutus voidaan lopettaa.