WWF huolissaan ennallistamisasetuksen toimeenpanosta – haasteena rahoitus ja metsäteollisuuden vaatimukset
Ympäristöministeriö järjesti tänään infotilaisuuden, jossa esiteltiin suunnitelmia elokuussa voimaan tulleen EU:n ennallistamisasetuksen kansallisen toteutusohjelman laatimiseksi. Asetuksen toimeenpano vaatii rahoituksen lisäämistä, mutta tilaisuudessa ei kuultu riittäviä suunnitelmia rahoituspohjan laajentamiseksi.
Ennallistamisasetus on osa EU:n biodiversiteettistrategiaa, jonka tavoite on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä ennallistamistoimenpiteitä on tarkoitus tehdä vähintään 20 prosentilla EU:n maa- ja merialueista. Vuoteen 2050 mennessä tavoitteena on ulottaa toimet koskemaan kaikkia ennallistamisen tarpeessa olevia ekosysteemejä
Asetus tuli voimaan elokuussa, ja EU:n jäsenmailla on elokuuhun 2026 asti aikaa tehdä kansallinen suunnitelma asetuksen toteuttamiseksi. Ympäristöministeriö järjesti tänään tilaisuuden, jossa esiteltiin suunnitelmia asetuksen toimeenpanemiseksi. WWF:n mielestä tilaisuudessa ei painotettu riittävästi suunnitelmia ennallistamistoimien rahoittamiseksi.
”Ennallistamisasetuksen tärkeiden tavoitteiden toimeenpano on mahdollista vain laajentamalla rahoituspohjaa. Mitään ei tapahdu, jos ei raha liiku. Olisimme kaivanneet hallinnolta selkeitä tavoitteita siitä, miten ennallistamistoimien rahoituspohjaa laajennetaan”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo.
WWF:n mielestä ennallistamista voitaisiin rahoittaa esimerkiksi luonnonvarojen käyttöoikeuskaupalla aiheuttaja maksaa -periaatetta noudattaen.
”Luonnon suojelua ja ennallistamista rahoitetaan tällä hetkellä lähinnä verovaroin. Luonnon tilan heikentämisestä ovat kuitenkin useimmiten vastuussa yritykset eivätkä tavalliset veronmaksajat. Valtion luontobudjetin kasvattamiseksi olisikin tärkeää aloittaa luonnonvarojen käyttöoikeuskauppa, jossa luontohaitan aiheuttaja maksaa valtiolle ja kerryttää näin varoja ennallistamis- ja suojelutoimiin”, Suominen ehdottaa.
Rahoituksen ohella kantona kaskessa tulevat seisomaan metsäteollisuuden vaatimukset, Suominen arvelee. Metsäteollisuus ry:n viesti tilaisuudessa oli, ettei ennallistettua metsäluontoa pidä siirtää pois puuntuotannosta.
”Ennallistamisasetuksen toimeenpanemiseksi osa metsistä on siirrettävä pois puuntuotannosta. Valtaosassa metsiä puuntuotantoa voidaan kuitenkin jatkaa, mutta luonnon tilaa on parannettava niissäkin. Esimerkiksi jatkuvan kasvatuksen menetelmillä kyetään samaan aikaan ennallistamaan metsiä ja jatkamaan puuntuotantoa”, Suominen sanoo.
Lue lisää luonnon ennallistamisesta.
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.