Kansainvälisestä muoviroskasopimuksesta ei päästy sopuun – öljymaat asettuivat vastahankaan

Historiallisen muoviroskasopimuksen valmistuminen viivästyy. Enemmistö maailman valtioista tukee WWF:n vaatimuksia sitovasta ja vahvasta kansainvälisestä sopimuksesta, mutta joukko öljymaita jarrutti sunnuntaina päättyneitä neuvotteluita.

Neuvottelut kansainvälisen muoviroskasopimuksen aikaansaamiseksi päättyivät eilen Etelä-Korean Busanissa. Neuvottelujen myötä oli tarkoitus saada valmiiksi kaksi vuotta valmisteltu kansainvälinen muoviroskasopimus.  

Sopimuksen sisällöstä ei kuitenkaan päästy sopuun. Pieni öljyntuottajamaista koostuva joukko, johon lukeutuu muun muassa Saudi-Arabia, Venäjä ja Iran, vastustivat kansainvälisesti sitovaa kunnianhimoista sopimusta. 

“On pettymys, ettei muoviroskasopimusta saatu valmiiksi määräaikaan mennessä. Muoviroskaantuminen uhkaa ihmisten ja planeetan terveyttä, eikä ongelman ratkaisemista pitäisi viivytellä”, WWF Suomen meriasiantuntija Iiris Kokkonen sanoo. 

WWF vaatii, että aikaan saadaan maailman valtioita oikeudellisesti sitova sopimus. Sopimuksessa tulee muun muassa kieltää kaikkein haitallisimmat muovituotteet, kuten turhat kertakäyttömuovit ja haitallisia kemikaaleja sisältävät muovit sekä asettaa muovituotteille vaatimukset, jotka mahdollistavat niiden tehokkaan kierrättämisen.  

(Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.) 

Maailman merissä on arvioiden mukaan jo yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa, ja nykymenolla meriin päätyvän muoviroskan määrän ennustetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä. Vapaaehtoiset toimet ja kansallinen säätely ovat osoittautuneet tehottomiksi keinoiksi hillitä muoviroskaongelmaa, ja siksi WWF on jo pitkään vaatinut valtioita oikeudellisesti sitovaa kansainvälistä muoviroskasopimusta.

Valtioiden on oltava valmiita puolustamaan vahvaa sopimusta

Positiivista on, että neuvotteluissa valtaosa maailman maista osoitti tukensa vahvalle ja sitovalle muoviroskasopimukselle. 

”Meksikon johdolla yhteensä 95 valtiota kieltäytyi hyväksymästä sopimusta, jossa ei ole sitovia sääntöjä kaikkein haitallisimpien muovituotteiden ja kemikaalien kieltämiselle. Tästä päättäväisyydestä on seuraavissa neuvotteluissa pidettävä kiinni”, Kokkonen sanoo. 

Busanista ei myöskään lähdetty täysin tyhjin käsin, vaan nyt tehty sopimusteksti toimii pohjana tuleville neuvotteluille. Tähän luonnokseen on kirjattu kaikki WWF:n vaatimukset sopimuksen sisällöstä. 

Seuraavissa muoviroskasopimusneuvotteluissa on tärkeää saada aikaan kunnianhimoinen ja sitova sopimus – tarvittaessa vaikka ilman vastaan haraavia valtioita. 

”Jos näillä mailla ei ole minkäänlaista halua osallistua koko maailmaa koskettavan ongelman ratkaisemiseen, tulee kunnianhimoisten valtioiden olla tarvittaessa valmiita vaikka jättämään nämä maat sopimuksen ulkopuolelle”, sanoo Kokkonen. 

”Emme saa antaa pienen joukon omia taloudellisia intressejään ajavia maita vesittää yhtä aikamme merkittävimmistä ympäristösopimuksista.” 

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.