Kimmo Ohtosen Tunturikettu on WWF:n Vuoden luontokirja
Kimmo Ohtosen Tunturikettu on kerronnallinen tietokirja naalista. Voittajan valitsi kolmen finalistin joukosta Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.
Kimmo Ohtosen kirjoittama Tunturikettu (Otava) on omakohtaisesti kirjoitettu tietokirja. Kirja kertaa syitä uhanalaisen lajin ahdinkoon, mutta tarjoaa samalla toivonpilkahduksen naalin tulevaisuudesta.
”Kimmo Ohtonen kirjoittaa, että ihmisen ja naalin välinen verinen historia noudattaa tuttua kaavaa. Aina, kun ihminen on ilmestynyt uuteen ympäristöön, kaikkien siellä eläneiden lajien historia on muuttunut peruuttamattomasti”, Seppo Knuuttila sanoo.
Petoviha ei enää kohdistu naaliin, mutta susien tappaminen poronhoitoalueella heikentää naalinkin elinmahdollisuuksia. Ilmaston lämpeneminen ja susien puuttuminen suosivat kettua, joita ihminen joutuu nyt poistamaan tunturialueelta, jotta naali selviytyisi.
Naali elää arktisilla seuduilla kautta pohjoisen pallonpuoliskon. Vaikka naali ei ole häviämässä koko maailmasta, on laji ollut Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ahdingossa. Naali on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi.
Viime vuosina Pohjois-Lapista on kantautunut hyviä uutisia. Vuonna 2022 naali pesi Suomessa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996 poikuehavainnon. Nyt pentuja on syntynyt kolmena vuotena peräkkäin.
”Ihminen korjaa toisella kädellä sitä, mitä toisella tuhoaa. Kirja kuvaa seikkaperäisesti tutkijoiden ja luonnonsuojelijoiden sinnikästä vuosikymmenien työtä naalin pelastamiseksi. Sen ansiosta naali on saanut ainakin jatkoaikaa”, Knuuttila sanoo.
Kimmo Ohtosen mukaan innoitus kirjan kirjoittamiseen lähti naalin suojelemisesta kertovista uutisartikkeleista. Ne herättivät naalin ja ihmisen historiasta kysymyksiä, jotka johdattivat aina uusien kysymysten äärelle. Ohtosen mukaan naali on globaalien kriisien, ilmastonmuutoksen ja luontokadon, indikaattorilaji.
”On valtavan iso kysymys, selviääkö Pohjolan naali ihmisen aiheuttamista muutoksista. Samalla kyse on naalin lisäksi koko tunturiluonnon monimuotoisuudesta ja useista muista pienistä ja suurista lajeista, jotka kuuluvat naalin kanssa samaan elämän verkostoon”, Ohtonen sanoo.
”Naali ilmentää paitsi luonnon periksiantamattomuutta myös sen haavoittuvaisuutta ihmiskunnan toimien edessä. Tarkastelemalla omaa historiaamme muiden lajien kautta ja ottamalla huomioon myös naalin ja muiden lajien hyvinvoinnin, voimme rakentaa kestävää yhteiskuntaa, jonka toiminta ei perustu luonnonvarojen liialliseen hyödyntämiseen ja ilmaston lämmittämiseen”, Ohtonen sanoo.
Tunturiketun lisäksi WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun finaalissa olivat Heli Laaksosen runoteos Jatkos (Otava) sekä Juha Kauppisen Starman (Siltala), joka on näytelmän käsikirjoitus. Seppo Knuuttila kehuu kaikkia finalisteja.
”Heli Laaksosen Jatkos, kirjailijan sanoin kaunoluontokirja, on hauska, helppolukuinen säeromaani. Teos on kirjoitettu huumorin säestämänä, mutta tutkijan silmin faktat ovat kohdallaan. Lintuharrastajalle kuvaukset mukana olevista 14 lintulajista olivat erityisen viihdyttävää luettavaa”, Knuuttila sanoo.
”Starman on puolestaan ajankohtainen, terävä satiiri luonnon monimuotoisuuden vaarantumisesta. Näytelmän hahmojen argumentoinnissa metsätalousmiehestä varpuseen on tuttuja elementtejä ainakin kaikille sosiaalisen median metsäkeskustelua viime aikoina seuranneille.”
Palkitsemistilaisuus järjestettiin Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä.
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.