Itämeren lohikannat ovat romahtaneet – ”Kalastuksen myöhäistäminen on vähintä, mitä voimme tehdä”

Itämereltä Pohjanlahden jokiin vaeltavien lohien määrä on romahtanut edellisen kahden vuoden aikana. Maa- ja metsätalousministeriö esittää ratkaisuna lohen kalastuskauden lykkäämistä kuukaudella Pohjanlahdella. WWF tukee esitystä, ja vaatii sen ulottamista myös Suomenlahdelle.

Lohen kutuvaellus Pohjanlahden jokiin, kuten Tornionjokeen, Kalixjokeen ja Simojokeen, on jäänyt kahtena edellisenä vuonna huolestuttavan pieneksi. Tämän seurauksena on todennäköistä, että tulevina vuosina edes vahvimmat lohikannat eivät tuota riittävästi poikasia.  

Romahtaneiden lohikantojen vuoksi maa- ja metsätalousministeriö on ehdottanut lohenkalastuskauden myöhäistämistä kuukaudella Pohjanlahdella. WWF tukee ehdotusta, joka ehkäisisi etenkin isojen emokalojen päätymistä saaliiksi. 

”Isot emokalat aloittavat kutuvaelluksensa alkukeväällä kalastuskauden alussa. Kalastuksen lykkääminen varmistaisi, että mahdollisimman moni emokala ehtisi vaeltamaan kutupaikoille ennen kalastuksen alkamista”, WWF:n johtava kalastuksen asiantuntija Matti Ovaska sanoo. 

Esityksessä kalastuskautta myöhäistettäisiin vain Pohjanlahdella. WWF vaatii, että myöhäistäminen ulotetaan koskemaan myös Suomenlahtea, jossa Pohjanlahden lohia jää saaliiksi varsinkin kalastuskauden alussa. 

”Suomenlahden lohikiintiö perustuu siihen, että kalastus kohdistuu istutettuihin lohiin. Kuitenkin lähes kolmannes Suomenlahden lohisaaliista on peräisin Pohjanlahden luonnonlohikannoista ja niiden osuus korostuu alkukauden pyynnissä”, Ovaska sanoo.  

Myös kalastuksen keskeyttäminen kokonaan olisi perusteltua

WWF vaati syksyllä lohenkalastuksen keskeyttämistä Itämerellä kokonaan. Se olisi Ovaskan mukaan edelleen täysin perusteltua, sillä lohikantojen tilanne ei ole parantunut.  

”Kalastuksen myöhäistäminen on vähintä, mitä voimme tehdä. Jos lohimäärä jää siitä huolimatta pieneksi, tulisi kalastus keskeyttää kokonaan vielä tämän kalastuskauden aikana.” 

Syytä lohen emokalojen määrän yhtäkkiseen romahtamiseen ei vieläkään tiedetä varmuudella. Lohen lisäksi myös silakan, turskan ja kilohailin kannat ovat taantuneet viime vuosina voimakkaasti Itämerellä. Erityisesti nuoren silakan määrällä näyttää olevan yhteys lohien selviytymiseen.  

”Epävarmassa tilanteessa lohenkalastuksen jatkaminen tavalliseen tapaan riskeeraa lohen ja samalla siihen liittyvien elinkeinojen tulevaisuuden. Kalastuskauden myöhäistämisestä tulisi tehdä päätös mahdollisimman nopeasti.” 

Maa- ja metsätalousministeriön esitys on lausunnolla 13.5. asti, ja päätös esityksestä tehdään sen jälkeen.

Auta Itämeri-kummina

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suojelemme Itämerta ja sen lajeja pitkäjänteisesti sisävesistämme saakka. Sinun tuellasi se on mahdollista.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Itämeri-kummina

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suojelemme Itämerta ja sen lajeja pitkäjänteisesti sisävesistämme saakka. Sinun tuellasi se on mahdollista.