Kaivuriurakoitsijasta kuoriutui kosteikkotaiteilija

Carl-Erik Grönroos oli pitkään odottanut sopivaa maanrakennusurakkaa, jossa hän voisi toteuttaa luovaa puoltaan. Viime syksynä hän loihti WWF:n kohteelle Länsi-Uudellemaalle kosteikon, jossa komeilee kolme erilaista kosteikkojen lintulajia.

Tiesitkö, että...

Voit myös kuunnella jutun. Klikkaa tästä.

Kantrimusiikki korville ja kaivinkone käyntiin. Maanrakennusurakoitsija Carl-Erik Grönroosilla on edessään Fiskbäckvikenin työmaa Länsi-Uudellamaalla, joka on työmiehelle kuin taidemaalarin valkoinen kanvas. Hän oli jo pitkään odottanut, että voisi tehdä työssään jotain luovaa, ja niin hän muotoili noin hehtaarin kokoiselle alueelle kosteikon, jonka saaret saivat muotonsa kosteikoilla viihtyvistä lintulajeista.

Maanomistajilla oli luonnoksessaan visio, että kosteikolle kohoavat saaret voisivat olla lintuja. Suunnitelmassa saaret oli piirretty kaarimaisiksi linnun silueteiksi, mutta Grönroos ajatteli, että ehkä niitä voisi vielä vähän kehittää.

”Olin jo aloittanut työt, kun WWF:ltä työtä johtanut Iiris Kokkonen tuli työmaalle muistuttamaan, että saarista pitäisi sitten tehdä maanomistajien toiveiden mukaisesti lintuja. Kysyin, että pitääkö niiden olla juuri suunnitelman mukaisia. Kokkonenkaan ei siinä vaiheessa osannut aavistaa, mitä minulla oli mielessä”, Grönroos kertoo.

Kokkosen lähdettyä Grönroos pisti tohinaksi ja alkoi muokata ensimmäistä saarta pystykallion kupeeseen. Aikansa urakoituaan hän kiipesi kallion laelle katsomaan, miltä työn jälki näytti. Hän nappasi kuvan ja lähetti sen Kokkoselle.

”Olin tehnyt saaresta sorsan muotoisen. Iiris vaikutti vastatessaan sekä huvittuneelta että kauhistuneelta, kun ei tainnut uskoa minun tosissaan tekevän vähän ekstraa. Mutta sitten sain sekä häneltä että maanomistajilta luvan jatkaa”, Grönroos nauraa.

Niinpä Fiskbäckvikenin kosteikolla komeilee nyt kolme saarta, jotka sorsan lisäksi mukailevat lentävää joutsenta ja punajalkavikloa.

Fiskbäckvikenin kosteikko sijaitsee aivan merenlahden rannan tuntumassa, missä se torjuu Itämeren rehevöitymistä imemällä itseensä ravinteita ja pidättämällä vettä. Se myös tarjoaa ravintoa ja elinympäristön monille lajeille.

Grönroosin rakentama lintukosteikko rakentui WWF:n RANKKU-hankkeessa, jossa kunnostetaan ja ennallistetaan rannikon elinympäristöjä Länsi-Uudellamaalla. Paikallisena Grönroos uskoo palaavansa kohteelle nähdäkseen, miten saaret muovautuvat ajan kuluessa ja saapuuko sinne asukkaita.

”Ehkä nämä linnunmuotoiset saaret on tapani jättää jotain puumerkkiä tekemääni työhön”, Grönroos pohtii.

Kuuntele juttu

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.