Liha maistui, mutta vaihtui – ravitsemustieteen professori kertoo ruokailutottumuksistaan
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm söi viime vuonna lihaa vain kaksi kertaa ja lisäksi kaksi makkaraa.
Suomalaiset miehet syövät punaista lihaa seitsemän kertaa enemmän kuin pitäisi. Tämä ei ole hälyttävää pelkästään ympäristön, vaan myös terveyden kannalta. Omien ruokailutottumusten muuttaminen ei kuitenkaan ole useimmille helppoa.
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on vuosikymmenten ajan tulkannut suomalaisille ruuan terveysvaikutuksia käsitteleviä tutkimustuloksia ja kertonut, mitä meidän olisi hyvä syödä. Fogelholm on itsekin muuttanut ruokavaliotaan. Hän tietää, miltä lihasta pitävästä miehestä tuntuu vaihtaa liharuuat kasviksiin ja kalaan.
”Vielä kymmenen vuotta sitten pidin lihasta varsin paljon. Vähitellen vähensin sekä terveys- että ympäristösyistä. Viime vuonna söin punaista lihaa enää kaksi kertaa ja lisäksi kaksi makkaraa”, Fogelholm sanoo.
Juuri kesä ja grillimakkara saavat varmasti monet lihanystävät empimään lihan vaihtamista muihin proteiininlähteisiin. Mitä professori suosittelee lihan tilalle?
”Grilliin valitsisin maissia, paprikaa ja kesäkurpitsaa. Kasvispastoissa vain taivas on rajana. Lasagnesta saa hienon kasvisversion esimerkiksi munakoisolla ja kesäkurpitsalla. Hyvän kasvisruoan laittaminen on ihan yhtä helppoa – tai vaikeaa – kuin hyvän sekaruuan laittaminen.”
Lue myös juttu WWF:n ruokasuosituksista.
Teksti: Antti Haavisto
Mitä sinä voit tehdä?
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.