Näin kokoat lautasmallin, joka on paras sinulle ja maapallolle

Liharuuan tuottaminen rasittaa ympäristöä moninkertaisesti kasvisruokaa enemmän. Liiallinen lihansyönti tuntuu myös kehossa. Kokkaamalla kasvisruokaa teet palveluksen niin itsellesi kuin ympäröivälle maailmalle.

Suomalainen syö keskimäärin hieman yli 40 kiloa kypsää lihaa vuodessa. Se on kymmenen kiloa enemmän kuin vuosituhannen vaihteessa ja yli kaksi kertaa enemmän kuin 1960-luvulla. Runsas lihankulutus syö ympäristöä ja tekee hallaa myös elimistölle. Varsinkin punaista ja prosessoitua lihaa kuluu Suomessa edelleen reippaasti yli terveyssuositusten.

Nyt kysymys kuuluu: vähentäisitkö lihansyöntiä, jos siitä hyötyisi koko ihmiskunta?

Tästä eikä yhtään vähemmästä on kyse planetaarisessa ruokavaliossa, jonka kansainvälinen Eat-Lancet-tutkijaryhmä kehitti viime vuonna, ja johon myös WWF:n ruokasuositukset pohjaavat. Siinä on laskettu, miten meidän tulee syödä, jotta pysymme terveinä, emme tuhoa ympäristöämme ja jotta ruokaa riittää kasvavalle väestölle myös tulevaisuudessa.

Yhden maapallon lautasmallissa liha, maitotuotteet ja kananmunat asemoidaan aivan lautasen laitaan ja vapaa tila täytetään kasviproteiinilla, kuten erilaisilla palkokasveilla ja niistä valmistetuilla tuotteilla. Syy on se, että liharuuan tuottaminen kuormittaa ympäristöä moninkertaisesti kasvisruokaan verrattuna.

Jotta saadaan lihaa, maitoa ja kananmunia, täytyy tuotantoeläimille ensin kasvattaa rehua kuten soijaa. Kestämätön rehunkasvatus on koko maailmassa yksi suurimmista syistä villin luonnon ahdinkoon, sillä esimerkiksi soijaviljelmien tieltä kaadetaan valtavia määriä metsää. Suomen peltopinta-alasta 70 prosenttia on eläintuotannon käytössä, eli pelloilla kasvatetaan rehua tai ne ovat laitumena. Liharuuan tuottaminen vaatiikin noin neljä kertaa enemmän tilaa kuin kasvisruuan. Lisäksi liharuuan tuotannossa syntyy paljon ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja ja vesiä rehevöittäviä ravinnepäästöjä.

Planetaariseen ruokavalioon mahtuu myös eläinkunnan tuotteita, mutta selvästi nykyistä vähemmän. Esimerkiksi punaista lihaa voisi halutessaan syödä kerran viikossa ja juustoa pari viipaletta päivässä. Päänäyttämö on kuitenkin varattu kasvikunnan tuotteille. Niiden rinnalle sopii myös kestävästi pyydetty tai kasvatettu kala kuten lähivesien särki tai silakka.

Kasvisten kauneus on terveellisyyden ja ympäristöystävällisyyden ohella siinä, että maistuvia mahdollisuuksia on olemassa valtavasti: palkokasvien lisäksi perheeseen kuuluu vihanneksia, juureksia, täysjyväviljoja, pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä ja marjoja. Tähän värikkääseen joukkoon tutustumisen voit aloittaa vaikka tästä ruokatoimittaja Sanna Kekäläisen WWF:lle tekemästä reseptistä.

Paahdetut uunijuurekset & kuskus

Paahdetut uunijuurekset

4 annosta, valmistusaika: 50 min

800 g juureksia, esim. palsternakkaa, juuriselleriä ja keltajuurta
3 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl ras el hanout -mausteseosta

  1. Kuori ja paloittele juurekset. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Valuta päälle öljyä ja lisää mausteet. Sekoita hyvin.
  2. Paista 200-asteisessa uunissa noin. 30–40 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä

Kuskus

4 annosta, valmistusaika: 2o min

2 dl (täysjyvä)kuskusia
2dl kasvislientä
1 appelsiini
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria myllystä
½ dl hienonnettua tuoretta minttua
½ dl hienonnettua tuoretta korianteria
1 annos paahdettuja juureksia

  1. Keitä kuskus pakkauksen ohjeen mukaan kasviliemessä. Katso tarkka nestemäärä pakkauksesta, sillä eri merkkien välillä on eroja.
  2. Pese appelsiini huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu. Lisää molemmat kuskusiin. Mittaa joukkoon öljy ja viinietikka. Lisää yrtit ja sekoita hyvin. Kääntele joukkoon paahdetut juurekset.
  3. Tarjoa vegaanisen tsatsikin ja halutessasi pähkinöiden tai egyptiläisen dukkah-mausteseoksen kanssa.

Ruokatoimittaja vinkkaa: ”Mausta juurekset sitruunalla.”

Joogaleirillä tarjoiltu kasvisruoka oli vuosia sitten niin hirveää, että ruokatoimittaja Sanna Kekäläisellä välähti.

”Se oli niin rakkaudetonta ja mautonta. Hoksasin, ettei kasvisruuan kokkaaminen ole mitenkään ihmeellistä, vaan siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin muuhunkin ruokaan.”

Nykyään Kekäläinen kehittelee kasvisruokia työkseen. Hiljattain hän teki WWF:lle liudan reseptejä, joista yksi on yllä.

”Tämä on maailman ihanin ohje, sillä olen hulluna paahdettuihin juureksiin, varsinkin näin syksyllä. Suurin rakkauteni on punajuuri, josta voi tehdä melkein mitä vain!”

Koska juurekset ovat makeita, Kekäläinen suosittelee tasapainottamaan niitä pienellä happamuudella.

”Sekaan voi laittaa esimerkiksi pikkuisen etikkaa, tai kuten tässä reseptissä, appelsiinimehua ja appelsiininkuorta. Myös sitrus sopii hyvin. Juurekset rakastavat myös yrttejä. Tässä reseptissä olen käyttänyt minttua ja korianteria.”

Aloittelevalle kasvisruuan kokkaajalle Kekäläinen sanoisi: Tee sitä, mistä muutenkin tykkäät. Kokeile vain eläinproteiinin tilalla vaikkapa soijarouhetta, kikherneitä tai linssejä.

Kokeile lisää ympäristöystävällisiä reseptejä

Ympäristöystävällinen ruoka on maittavaa. Samalla se säästää luontoa.

Etsi ideoita reseptipankistamme

Kokeile lisää ympäristöystävällisiä reseptejä

Ympäristöystävällinen ruoka on maittavaa. Samalla se säästää luontoa.