Lantakasat paljastivat uuden norsupopulaation Borneolla
Alfred Indra Kusuma Rombe keräsi norsunlantanäytteitä Kalimantanin vaikeakulkuisessa maastossa Borneon saarella selvittääkseen, elääkö alueella norsuja.
Tiesitkö, että...
Nyt voit myös kuunnella jutun. Klikkaa tästä.
”Malesian puolella Borneon saarta Sabahissa elää tiettävästi 1000–1500 villiä borneonnorsua, mutta Indonesian puolella saarta Kalimantanin alueella norsuja ei olla aiemmin tutkittu. Itse asiassa uskoin aiemmin, ettei Kalimantanilla ole lainkaan norsuja.
Etsimme merkkejä norsuista Tulin Onsoin alueella Pohjois-Kalimantanilla. Työskentelimme noin kymmenen hengen tiimeissä, joihin kuului metsänvartijoita, tutkijoita ja paikallisia. Tutkimusjakson aikana teimme alueelle useita päiviä kestäviä retkiä, joiden aikana matkasimme veneillä jokia pitkin, tunkeuduimme tiheiden metsien läpi ja kiipeilimme jyrkässä maastossa.
Norsujen laskeminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta se onnistuu keräämällä tietoa niiden jättämistä jäljistä, erityisesti lantakasoista. Kulkiessamme pidimme silmät auki norsunjälkien, norsujen kylpemiseen soveltuvien lammikoiden ja lannan varalta. Jokaisesta norsuihin viittaavasta havainnosta teimme yksityiskohtaiset muistiinpanot: missä koordinaateissa se havaittiin, minkälaisella maaperällä, mitä kasveja ympärillä kasvoi ja miltä lanta näytti.
(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Puolentoista vuoden ajan tiimimme keräsi norsujen läsnäoloon viittaavaa tietoa. Analysoimme esimerkiksi lantakasojen määrää, ulkonäköä ja sitä, kuinka vanhoja ne ovat. Saimme selville, että Kalimantanilla elää 13 borneonnorsua!
Infrastruktuurin rakentamisen, laittomien hakkuiden sekä maanviljelyn, erityisesti öljypalmuviljelmien leviämisen takia ihmiset ja villieläimet elävät yhä lähempänä toisiaan. Tämä johtaa entistä useammin vaarallisiin kohtaamisiin, joissa voi kuolla niin ihmisiä kuin norsujakin. Vain ymmärtämällä, missä villieläimet elävät ja liikkuvat, voimme sekä suojella että ennallistaa näitä elinympäristöjä ja minimoida kohtaamiset ihmisten kanssa.”
Borneonnorsu on aasiannorsun alalaji, joka elää vain Borneon saarella. Borneonnorsut ovat uhanalaisia, ja niiden suurin uhka on elinympäristöjen katoaminen. WWF:n tavoitteena on pysäyttää Borneon saaren metsäkato, joka on edennyt viime vuosikymmeninä huolestuttavaa vauhtia. WWF torjuu metsäkatoa kehittämällä vastuullista palmuöljyntuotantoa ja plantaasien hoitoa. WWF edistää myös norsujen elinalueiden suojelua, tukee borneonnorsujen tutkimusta ja ehkäisee niiden salametsästystä. Viime vuosina Borneon metsäkadon vauhtia on onnistuttu hidastamaan, mikä tuo toivoa saaren metsille ja lajeille – myös borneonnorsulle.
Kuuntele juttu
Auta Sademetsä-kummina
Tuellasi suojelemme luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja, joita tuhotaan hälyttävällä vauhdilla. Tavoitteemme on pysäyttää maailman metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Siihen pystymme vain yhdessä.