Koululaiset askartelivat Itämeren hyväksi: ”Kalatkin tarvitsevat suojaa”
Espoolaiskoulun nelosluokkalaiset piirsivät julisteen Itämeren kaloista ja lahjoittivat osan työnsä myyntituotoista WWF:lle Itämeren suojeluun.
Niipperin koulun 4S-luokassa käy kuhina, kun graafikko Anna Kristeri neuvoo oppilaita silakan piirtämisessä. Ensin piirretään pallo, sitten lisätään pari kaarevaa viivaa ja pian taululle onkin ilmestynyt veikeän näköinen silakka.
”Oho, tästä silakasta tuli vahingossa aika pullukka”, kommentoi yksi oppilaista piirrostaan.
Oppilaat viettävät koko aamupäivän piirtäen Itämeren kaloja. Kaloista painetaan julisteita ja postikortteja, joita myymällä oppilaat keräävät rahaa luokan kassaan. Osan tuotoista oppilaat päättivät lahjoittaa WWF:lle Itämeren suojeluun.
”Meri saastuu, kun ihmiset roskaavat. Kaikkien pitäisi saada elää rauhassa täällä maapallolla ja kalatkin tarvitsevat suojaa”, silakkaa värittävä Enna perustelee luokan päätöstä auttaa Itämerta.
Opettaja Sanna Ojala kertoo luokan olevan projektista innoissaan.
”Perehdyimme tätä varten Itämereen ja sen asukkeihin opetussuunnitelmasta poiketen jo hieman etukäteen viime vuonna”, Ojala sanoo.
Auttaminen on hauskaa
Silakkapiirustukset ovat pian valmiita, ja seuraavana vuorossa on kampela. Kampelan samalla puolella sijaitsevat mulkosilmät herättävät hilpeyttä luokassa.
Andreaksen ja Lukan mielestä kalojen piirtäminen on hauska tapa auttaa luontoa. Kampelaa on heidän mielestään erityisen kiva piirtää, koska se on pullea ja helppo värittää.
”Siisteintä kaloissa on, että ne osaavat hengittää veden alla ja uida”, he pohtivat.
Eemil kertoo lempikalansa olevan hauki.
”Pidän hauesta, koska se on ahmatti ja syö muita kaloja.”
Luonnon auttaminen on oppilaille tärkeää myös koulun ulkopuolella. Elvira ja Seela kertovat keräävänsä vapaa-ajalla roskia luonnosta.
Minja ei voi ymmärtää, miksi ihmiset heittävät roskia maahan, vaikka ihan vieressä olisi roskakori. Minja kertoo pitävänsä Itämeren suojelua tärkeänä, sillä piirtämiensä kalojen tapaan hän viihtyy myös itse merivedessä, ainakin kesäisin.
”Meillä on mökki meren rannalla ja uimme tosi paljon Itämeressä”, hän kertoo.
Auta Itämeri-kummina
Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suojelemme Itämerta ja sen lajeja pitkäjänteisesti sisävesistämme saakka. Sinun tuellasi se on mahdollista.