Kohti puhtaampaa terästuotantoa – WWF luotsaa Intian terästeollisuutta vähäpäästöisyyteen
Terästeollisuus on yksi maailman eniten päästöjä tuottavista aloista, ja Intia maailman toiseksi suurin teräksentuottajamaa. WWF Intian käynnistämä India Green Steel Coalition tähtää huomattaviin päästövähennyksiin maan terästuotannossa.
Terästeollisuus aiheuttaa 7–9 prosenttia kaikista ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöistä. Vaikka prosenttiosuus voi alkuun tuntua pieneltä, se on samaa luokkaa kuin kaikkien Euroopan maiden yhteenlasketut päästöt. Terästeollisuuden vaikutus ilmaston lämpenemiseen on siis massiivinen, ja koko alan muuttaminen vähäpäästöiseksi tuntuu valtaisalta haasteelta. Onko se edes mahdollista?
WWF Intian kestävä liiketoiminta -ohjelman johtaja Vishal Dev ei jää pohtimaan vastausta hetkeksikään:
”Totta kai se on mahdollista”, hän sanoo.
Dev luotsaa WWF Intian tänä syksynä käynnistämää India Green Steel Coalition -yhteistyöprojektia, joka pyrkii kääntämään Intian terästeollisuuden päästöt laskuun. Tavoite on kova, sillä maailman toiseksi suurin teräksentuottajamaa aikoo kasvattaa tuotantoaan huomattavasti lähivuosina. Jos suunnitelmat toteutuvat, Intia saattaa pian tuottaa jopa 300 miljoonaa tonnia terästä vuodessa.
”Tällä hetkellä ei ole selvyyttä siitä, miten alan kasvua tullaan Intiassa ohjaamaan. Me teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa ja vaikutamme sekä yrityksiin että politiikkaan, jotta Intian terässektorin laajentuminen perustuisi vähäpäästöisiin ratkaisuihin. Yhtään investointia fossiilisia polttoaineita hyödyntävään tuotantoon ei tulisi enää tehdä.”
Terästuotannon päästöongelma juontaa juurensa vallalla olevaan valmistustapaan: rautamalmia sulatetaan masuuneissa, jotka kuumennetaan yli 1000-asteisiksi polttamalla fossiilista, ilmastokriisiä kiihdyttävää kivihiiltä. Intiassa noin puolet maan terästuottajista nojaa fossiiliseen hiileen myös seuraavassa tuotantovaiheessa, jossa sulanutta rautaa jalostetaan teräkseksi.
”Kivihiili voitaisiin poistaa prosessista kokonaan siirtymällä sähkötoimisiin valokaariuuneihin ja vihreään vetyyn pohjautuvaan pelkistykseen”, Dev toteaa.
Valtavan koon ohella yksi Intian terästeollisuuden erityispiirteistä on tuotannon keskimääräistä korkeampi päästöintensiteetti – siis se, kuinka paljon päästöjä esimerkiksi yhden terästonnin tuottaminen aiheuttaa.
”Intiassa terästonnia kohden syntyy keskimäärin yli kaksi ja puoli tonnia hiilidioksidia, kun globaali keskiarvo on 1,9 tonnia. Yhtenä konkreettisena tavoitteenamme on saada päästöintensiteettiä leikattua 30 prosentilla vuosikymmenen loppuun mennessä”, Dev kertoo.
Vaikka haasteita riittää, ratkaisut ovat jo saatavilla. Dev suhtautuukin optimistisesti mahdollisuuksiin muuttaa Intian terässektori vähäpäästöiseksi.
”Meillä on koko maailmanlaajuisen WWF-verkoston osaaminen käytettävissämme. Sen avulla voimme tuoda oppeja ja teknologisia ratkaisuja muualta maailmasta Intiaan.”
WWF-verkoston maailmanlaajuista hanketta terästeollisuuden päästöjen vähentämiseksi koordinoidaan WWF Suomen toimistolta.
Tue ilmastotyötä yrityslahjoituksella
Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Lahjoittamalla ilmastotyölle osoitat, että yrityksesi haluaa toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.