Historiallinen sopimus tuo toivoa Keski-Afrikan norsuille

Keski-Afrikan maat ovat allekirjoittaneet historiallisen sopimuksen muun muassa norsujen salametsästyksen kitkemiseksi. Kymmenen maan allekirjoittama sopimus tiivistää viranomaisyhteistyötä, jotta Keski-Afrikan lisääntyvät salametsästystapaukset saataisiin kääntymään laskuun. Salametsästykseen liittyy hyvin usein järjestäytynyttä rikollisuutta, ja vuosittain salametsästyksessä liikkuu jopa kymmenen miljardin dollarin rahavirrat.

Niin kutsutut COMIFAC-maat ovat luvanneet sopimuksessa tiivistää poliisin, tullin ja oikeuslaitoksen yhteistyötä, jotta yhä useammat rikolliset saataisiin kiinni ja oikeuteen. Maat ovat luvanneet lisätä norsujen ja muiden villieläinten salametsästyksen vastaisia resursseja. Sopimus mahdollistaa myös maiden yhteiset valvontapartiot rajanylitysalueilla. Yleensä Aasiaan salakuljetettava norsunluu liikkuu useiden Afrikan maiden läpi ennen kuin se kuljetetaan Aasiaan lento- tai laivareittejä.

Sopimus allekirjoitettiin vain muutama kuukausi Kamerunissa paljastuneen järkyttävän, yli 200 norsun hengen vaatineen joukkoteurastuksen jälkeen.

”Salametsästys on kansainvälistä, poliittisista rajoista riippumatonta rikollisuutta ja nyt allekirjoitettu sopimus auttaa valtioita parantamaan niiden välistä koordinaatiota norsujen salakaatojen kitkemiseksi. Sopimuksen toimeenpanolle vaaditaan kuitenkin myös lisäresursseja. Resurssien lisääminen on myös mittari valtioiden todelliselle sitoutumisen tasolle”, sanoo WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski.

Sopimuksen ovat allekirjoittaneetBurundi, Kamerun, Tšad, Keski-Afrikan tasavalta, Päiväntasaajan Guinea, Kongon tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, Gabon, Ruanda ja São Tomén ja Príncipen saaret.

Viime vuonna norsunluuta takavarikoitiin ennätysmäärä, ja salametsästyksestä onkin tullut viidenneksi suurin maiden rajat ylittävä laiton kauppamuoto. Vuosittain salametsästyksessä liikkuu kansainvälisesti 8-10 miljardin dollarin, eli noin 6-8 miljardin euron, rahasummat.

Sinnikkäällä ja pitkäaikaisella salametsästyksen vastaisella työllä salametsästystä voidaan kitkeä tehokkaasti. Työssä on onnistuttu muun muassa Nepalissa, jossa Suomi tukee Living Himalayas -hanketta.

”Nepalissa ei tapahtunut vuonna 2011 yhtään uhanalaisen Aasian sarvikuonon salakaatoa, mikä on tulosta vahvasta viranomaisten ja paikallisväestön välisestä yhteistyöstä. Himalajan valtiot ovat myös solmineet alueellisia yhteistyösopimuksia salametsästyksen ja eläinten laittoman kaupan kitkemiseksi”, Tornikoski kertoo.

Lisätiedot:

Ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski, WWF Suomi, kansainvälinen kehitys -ohjelma, 040 533 4399

Lisää aiheesta:

26.4.2012: http://www.wwf.fi/jarjesto/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Etela-Afrikan-suuri-salametsastysoikeudenkaynti-siirtyy—syytettyina-muun-muassa-safarijarjestajia-ja-elainlaakareita-1455.a

3.4.2012: http://www.wwf.fi/jarjesto/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/12-pidatetty-norsujen-salametsastyksen-vastaisessa-taistelussa–1422.a

15.3.2012: http://www.wwf.fi/jarjesto/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Norsujen-teurastus-jatkuu-Kamerunissa-armeijan-valiintulosta-huolimatta-1408.a

10.1.2012: http://www.wwf.fi/jarjesto/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/-Nolla-salametsastettya-sarvikuonoa-Nepalissa–1331.a