© Green Renaissance / WWF-Canon
Julkaistu

Kamerun lisää metsänvartijoita estääkseen norsujen salametsästystä

Länsiafrikkalaisen Kamerunin hallitus on hyväksynyt suunnitelman metsänvartijoiden määrän nostamisesta 2500 vartijalla seuraavan viiden vuoden aikana. Valtio aikoo myös perustaa uuden kansallispuistoja hallinnoivan elimen valvomaan luonnonsuojelualueiden rajoja. 

Kamerunin päätökset ovat seurausta puoli vuotta sitten tapahtuneesta norsujen joukkoteurastuksesta, jossa raskaasti aseistautuneet ulkomaalaiset salametsästäjät tappoivat yli kolmesataa norsua kamerunilaisessa Bouba N’Djidan kansallispuistossa. 

“Kamerunin päätös on askel oikeaan suuntaan. Toivottavasti monet Afrikan maat tekevät samoin, sillä Kamerunissa tapahtunut joukkoteurastus voi tapahtua missä tahansa Keski-Afrikassa. Esimerkiksi Tšadissa tapettiin vastikään kolmekymmentä norsua yhdessä yössä”, kertoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Kamerun on alkuvuodesta tapahtuneen teurastuksen jälkeen lähettänyt Bouba N’Djidan kansallispuistoon 60 uutta vartijaa. Kaksi vartijoista haavoittui äskettäin ammuskelussa, jossa he ajoivat takaa epäiltyjä salametsästäjiä.

”Nykypäivän salametsästysliigat ovat järjestäytyneitä, maailmanlaajuisia ja läpeensä turmeltuneita. He tunkeutuvat maihimme eivät pelkästään teurastamaan villieläimiämme, vaan myös tappamaan metsänvartijoita ja terrorisoimaan yhteisöjämme”, sanoo WWF Kamerunin maajohtaja Basile Yapo.

Pahimmin salametsästys on moukaroinut Keski-Afrikan ainutlaatuista metsänorsukantaa. Arvioiden mukaan jopa 20 prosenttia Keski-Afrikan norsupopulaatiosta tapetaan joka vuosi. Kaiken kaikkiaan salametsästäjien luoteihin kuolee vuosittain kymmeniätuhansia norsuja. Suurin osa Afrikan norsunluusta salakuljetetaan Aasiaan.

Heinäkuussa pidetty CITES-kokous painosti useita valtioita ryhdistäytymään salametsästyksen ja laittoman kaupan kitkemisessä. Kokouksessa ei päästy sopimukseen pakotteista tai rangaistuksista. Keski-Afrikan maat esittelivät kuitenkin uuden suunnitelmansa salametsästystä rajoittavien lakien tehokkaammasta täytäntöönpanosta. CITES on uhanalaisten lajien, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden kansainvälistä kauppaa säätelevä sopimus.

”Keski-Afrikan maiden uusi suunnitelma on tervetullut, mutta se pitää muuttaa nopeasti konkreettisiksi teoiksi. Norsujen aika alueella on käymässä vähiin,” sanoo laitonta villieläinkauppaa tutkiva analyytikko Colman O’Criodain WWF:ltä.

Salametsästyksen kitkemiseksi WWF ja TRAFFIC aloittavat massiivisen kansainvälisen kampanjan vielä kuluvan vuoden aikana. TRAFFIC on WWF:n ja Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n perustama uhanalaisten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio.

Katso video Bouba N’Djidan kansallispuiston tapahtumista:

 

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020

Julkaistu 17.8.2012