Julkaistu

Kohota uuden vuoden malja juomalla, jonka pullossa on aito luonnonkorkki

WWF on listannut viisi syytä valita joulun tai uuden vuoden juhlapöytään viini tai kuohuviini, jonka pullossa on aito luonnonkorkki. Hyödyt liittyvät muun muassa ympäristöystävällisyyteen, eläin- ja kasvilajien elinympäristöjen säilymiseen, aavikoitumisen estämiseen sekä tuhansien vuosien takaa periytyvän kulttuuriperinnön ja elinkeinonharjoittajien toimeentulon säilyttämiseen.

Luonnonkorkki on ympäristöystävällinen tuote

Korkin korjaaminen on erityinen käsien taito, joka on kulkenut sukupolvelta toiselle. Luonnonkorkki tehdään korkkitammen rungon uloimmasta kerroksesta, joka kuoritaan yhdeksän vuoden välein. Itse puu ei vahingoitu. Ensimmäisen kerran puuta voidaan kuoria vasta, kun puu on noin 20 vuotta vanha. Korkkitammet voivat olla useita satoja vuosia vanhoja.

Luonnonkorkista iloa Sinulle ja luonnoneläimille

Korkkitammimetsien eläimistö on rikasta, ja monet eläin- ja kasvilajit ovat riippuvaisia niistä. Monet näistä lajeista, kuten espanjanilvekset ja keisarikotkat, ovat uhanalaisia.

Luonnonkorkki varjelee maaperää aavikoitumiselta

Korkkitammimetsät sitovat maaperän kosteutta ja estävät maaperän köyhtymistä. Ne ovat täydellisesti sopeutuneet Välimeren alueen kesien kuumaan ja kuivaan ilmastoon, jossa metsäpalot tuhoavat vuosittain yli 600 000 hehtaaria metsää.

Luonnonkorkki on osa ainutlaatuista kulttuuriperintöä

Korkkitammia kasvaa koko maailmassa vain Välimeren alueella ja sen käytön juuret ulottuvat yli 4000 vuoden taakse.

Luonnonkorkki turvaa Välimeren alueen elinkeinoja

Luonnonkorkin tuotanto on tärkeä osa satojen tuhansien ihmisten elinkeinoa ja Välimeren alueen taloutta. Luonnonkorkin tuotanto tukee perinteistä elämänmuotoa, johon liittyy myös pienimuotoinen maidon-, juuston ja hunajantuotanto.

WWF korostaa, että kuluttajavalinnalla on merkitystä, sillä luonnonkorkintuotannosta suurin osa keskittyy pullonkorkkien valmistamiseen. Jos synteettisten tai muovikorkkien suosio kasvaa, ja sitä myötä luonnonkorkkien kysyntä maailman markkinoilla laskee, korkkitammimetsät menettävät taloudellisen arvonsa. Se johtaa näiden korkkitammimetsien pusikoitumiseen, raivaamiseen tai muuttamiseen viljelysmaaksi.

WWF:n internet-sivuilla on englanninkielinen interaktiivinen korkkitammi-kokonaisuus, joka tutustuttaa kuluttajan korkkitammimetsiin ja korkintuotantoon.

Lisätietoja: WWF Suomi, tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. (09) 7740 1051