Julkaistu

Lentolaskennoissa Saimaalla havaittu huolestuttava määrä romahtaneita norpanpesiä

WWF:n ja Metsähallituksen tiistaina 20.3. aloittamissa lentolaskennoissa on havaittu, että aikaisen kevään ja lämpimien säiden takia norppien pesät eteläisellä Saimaalla ovat romahtaneet lähes kuukauden aikaisemmin kuin normaalisti. Laskennoissa on löytynyt 15 norpan pesää eteläisellä Saimaalla, ja ne kaikki olivat romahtaneet. Tutkijoiden mukaan tämä lisää norppien poikaskuolemia. Arvioidaan, että neljässä pesässä oli poikaset. Tähän mennessä on löytynyt yhteensä kuusi elävää kuuttia. Savonlinnasta on löytynyt yksi kuollut kuutti. Lopulliset pesintätulokset saadaan myöhemmin, kun pesiä päästään tutkimaan läheltä norppia häiritsemättä.

Kun norppaemo normaalioloissa imettää kuuttiaan pesän suojassa huhtikuun puoleenväliin asti, ne ovat nyt joutuneet avojäälle todella kriittiseen aikaan.

Tilanne on erittäin huolestuttava. Norppatutkijat eivät muista näin huonoa kevättä olleen aikaisemmin. Siksi WWF ja Metsähallitus ovat vedonneet Saimaalla liikkujiin, että he olisivat eritysen varovaisia ja ottaisivat huomioon norppien imetysrauhan tarpeen. Varsinkin Saimaan selkävesien saarien ja luotojen ranta-alueilla on syytä olla varovainen. Myös koirat on paras pitää kytkettyinä.

Jos havaitsee norpan tai kuutin jäällä, sitä ei tule lähestyä. Yksin oleva kuutti ei ole hylätty, vaan emo palaa sen luokse imettämään, jos häiriötä ei ole. Häiriö, kuten esimerkiksi melu rannoilla, voi häiriinnyttää imetyksen ja poikanen voi jopa kuolla. Löytyneistä kuolleista kuuteista tai aikuisista norpista tulee tehdä ilmoitus Metsähallitukseen tai poliisille.

Tämän kevään kuutit ovat nyt keskimäärin noin kolmen viikon ikäisiä. Syntymäpainostaan, 4,5 kilosta, ne ovat pulskistuneet 7-10-kiloisiksi. Normaali imetys kestää 7-9 viikkoa. Vieroitushetkellä kuutit painavat noin 20 kiloa.

Lisätietoja: WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, gsm 040 585 0020