OECD-maat syytävät rahaa ulkomaisiin kivihiilisijoituksiin – työskentelevät samanaikaisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Kehittyneet valtiot ovat viimeisen kahdeksan vuoden aikana sijoittaneet yli 73 miljardia dollaria julkista rahaa ulkomaisiin kivihiilihankkeisiin. OECD-maista hiilihankkeisiin sijoittaa eniten Japani – Etelä-Korea ja Saksa seuraavaksi eniten. Kivihiilihankkeiden rahoitusta perustellaan kehittyvien maiden energiatarpeella, mutta rahoitusta ei ole annettu lainkaan matalan tulotason maihin.

Samat valtiot, jotka edistävät kunnianhimoisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, rahoittavat ulkomaisia kivihiilihankkeita esimerkiksi vientiluotoilla. Maat rahoittavat näin omien teknologiayhtiöidensä vientihankkeita.

”Tämä on epäuskottavaa ilmastopolitiikkaa. Varakkaat valtiot tukevat ilmastonmuutosta veronmaksajien rahoilla. Varat pitäisi ohjata ilmastonmuutosta hillitseviin ratkaisuihin, kuten uusiutuvaan energiaan”, sanoo WWF Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

Kivihiilihankkeiden rahoittamista perustellaan usein sillä, että kivihiili on välttämätön kehittyvien maiden energiatarpeen tyydyttämisessä. WWF:n, The Natural Resources Defense Councilin ja Oil Change Internationalin tänään julkaisema raportti kuitenkin osoittaa, että kivihiilihankkeita ei ole rahoitettu lainkaan matalan tulotason maissa; neljäsosa rahoista on ohjattu korkean tulotason maihin.

Kivihiilihankkeita tuetaan esimerkiksi vientiluotoilla. OECD:n vientiluottoryhmän puheenjohtaja on tehnyt ehdotuksen, jonka tavoitteena on tyrehdyttää hiilivoimainvestointeja ylläpitävä tuki. Ehdotus kieltäisi tuen suurituloisissa maissa.

”Hiilivoimaa tukevat vientiluotot pitäisi lopettaa kokonaan, mutta poliittisesti realistinen vaihtoehto on kieltää tuet nyt osin. Kielto pitäisi kuitenkin laajentaa myös keskituloisiin maihin, jolloin tuki jäisi voimaan vain matalan tulotason maissa.”

OECD-maiden ministerit tapaavat huomenna alkavassa kokouksessa Pariisissa. Varakkaiden maiden täytyy nyt lunastaa lupauksensa ilmastonmuutoksen vastaisten toimenpiteiden suhteen, ja lopettaa kivihiilituotantoa tukevat vientiluotot.

”Suomi on tehnyt julkilausuman, jossa se ilmoittaa työskentelevänsä kivihiilitukien poistamiseksi maailmanlaajuisesti. Toistaiseksi Suomi ei kuitenkaan ole esittänyt selkeää kantaansa asiaan EU- ja OECD-neuvotteluissa. Nyt Suomen on aika muuttaa puheet teoiksi”, Nikula toteaa.

Lisätietoja:
Jussi Nikula, ohjelmapäällikkö, WWF Suomi, 040 595 9002, jussi.nikula@wwf.fi

WWF Suomen kirje valmistelevan vientiluottotyöryhmän jäsenille 22.5.2015: http://wwf.fi/mediabank/7336.pdf

Under the Rug: How Governments and International Institutions Are Hiding Billions in Support to the Coal Industry -raportti (englanniksi): http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/wwf_nrdc_oci_under_the_rug_june15_1.pdf

Raportin infografiikkaa (englanniksi): http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/wwf_infographic_end_export_finance_for_coal_finale_1.pdf