Julkaistu

Riitta Myllerin ja muiden meppien paheet esiin terapiaistunnossa

Neljä Euroopan parlamentin jäsentä eri maista ja puolueista tunnustaa paheensa tv-mainoksen "terapiaistunnossa". Suomesta mukana on Riitta Myller. Tänään klo 18.30 maailmanensi-iltansa saavan, WWF:n tuottaman mainoksen tavoitteena on varmistaa, että loppumetreillä olevasta REACH-kemikaaliasetuksesta saadaan sellainen, joka suojelee ihmisiä ja luontoa vaarallisilta kemikaaleilta. Myös Suomessa eri yhteisöt, muun muassa Suomen lääkäriliitto, ovat antaneet tukensa tiukkaa REACH:ia vaativalle vetoomukselle.

TV-mainoksen voi katsoa WWF:n internet-sivuilla osoitteessa ja samalla osallistua kemikaalikampanjaan.

- Haitalliset kemikaalit on saatava pois markkinoilta. Tavoite on niin tärkeä, että se yhdistää yli valtioiden ja puoluerajojen. On historiallista, että Euroopan parlamentin jäseniä eri maista ja puolueista on lähtenyt yksissätuumin mukaan kansalaisjärjestön kampanjaan, Riitta Myller sanoo. Suomalaisen Riitta Myllerin (sd) lisäksi mainoksessa esiintyvät puoluetoveri Guido Sacconi Italiasta, liberaali Chris Davies Iso-Britanniasta ja konservatiivi Péter Olajos Unkarista

Tiukkaa kemikaaliasetusta tukevassa WWF:n tv-mainoksessa mepit tunnustavat kemikaaleihin liittyvät paheensa terapiaistunnossa. Mainos varoittaa, että kukaan meistä ei voi omin elämäntapavalinnoin täysin suojautua kemikaaleilta – mainoksessa parlamentin REACH-mietinnön tekijä Guido Sacconikin toteaa, että hänen elimistönsä on täynnä kemikaaleja. Siksi mepit ja WWF vaativat tiukkaa REACH-asetusta.

Eri yhteisöjen rintama vetoaa tiukan REACH:n puolesta

Myös Suomessa yhä useampi yhteisö on liittynyt rintamaan, jossa vaaditaan tiukkaa REACH:ia. Greenpeacen, Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF:n yhteisvetoomukseen on jo liittynyt kymmeniä yhteisöjä, muun muassa Suomen lääkäriliitto ja Suomen ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto. Aikaa liittymiseen on syyskuu – vetoomus julkaistaan 2.10. noin viikkoa ennen parlamentin ympäristövaliokunnan tärkeää äänestystä (10.10.). Täysistuntokäsittely on 25.10.

WWF toivoo, että Euroopan parlamentti kuuntelee laajoja kansalaispiirejä edustavia eri tahoja. "Jo parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä REACH heikkeni, mutta EU-ministerit rusikoivat sitä niin, että sen alkuperäinen tavoite ei ole lähelläkään toteutua. Toivomme, että parlamentti puolustaa Euroopan kansalaisten terveyttä ja ympäristön hyvinvointia. Jos REACH:ia heikennetään, erityisesti lapset ovat vaaravyöhykkeessä", WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen moittii.

"Tärkeintä on, että korvaavuusperiaate saadaan parlamentin ensimmäisen käsittelyn mukaisesti takaisin asetustekstiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että haitallinen kemikaali on aina korvattava haitattomalla, jos sellainen on olemassa. Ainoastaan tällä tavalla voimme suojella ihmisten terveyttä ja luonnon hyvinvointia sekä  kannustaa teollisuutta kehittämään uusia haitattomampia kemikaaleja", sanoo Riitta Myller.

WWF:n REACH-TV-mainosta esitetään muun muassa Euronews-, Europe by Satellite (EbS)-, EUX TV-kanavilla. Printtiversio julkaistaan muun muassa seuraavissa medioissa: European Voice, European Parliament Magazine, European Agenda and EU Reporter. Suomessa printtimainos julkaistaan Suomen Kuvalehdessä 8.9. ja TV-mainoksen voi katsoa ainakin WWF:n internet-sivuilla.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020; Euroopan parlamentin jäsen Riitta Myller, 040 504 8303

TV-mainoksen kuvanauha- ja printtiversiotilaukset tiedotusvälineille: viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, WWF Suomi, 0400 425 666

Yhteydenotot yhteisöjen vetoomuksesta: Timo Puohiniemi, Greenpeace, 044 505 0476, etunimi.sukunimi(at)greenpeace.nordic.org