Julkaistu

Tärkeä askel EU:n kemikaaliasetuksen käsittelyssä

EU-parlamentin ympäristövaliokunta kannattaa haitallisten kemikaalien korvaamista turvallisilla vaihtoehdoilla

Ympäristö-, naisten-, terveys- ja kuluttajajärjestöt pitävät Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan tämänpäiväistä äänestystulosta EU:n kemikaaliasetuksesta REACH:sta tärkeänä askeleena kohti lainsäädäntöä, joka suojelee ihmistä ja ympäristöä kemikaalien haitoilta. Valiokunta antoi vahvan tukensa periaatteelle haitallisten kemikaalien korvattavuudesta aina, kun vaihtoehto on olemassa.

Äänestystulos heijastaa yli puoluerajojen ulottuvaa tukea korvattavuusperiaatteelle. Myös parlamentin täysistunto kannatti tätä periaatetta REACH:n ensimmäisellä äänestyskierroksella viime syksynä, mutta ministerineuvosto vastusti sitä joulukuussa. Tämän päivän äänestys lähettää selkeän viestin jäsenvaltioille siitä, että europarlamentaarikot haluavat korvata vaaralliset kemikaalit turvallisilla, aina kun vaihtoehto on olemassa. Tämä juridinen velvoite on olennainen uusien turvallisten kemikaalien kehittämiseksi ja haitallisten kemikaalien eliminoimiseksi elimistöstämme ja ympäristöstä, mikä on yksi REACH:n keskeinen tarkoitus.

"On todella ilahduttava huomata, että europarlamentaarikoilla on tervettä maalaisjärkeä, päinvastoin kuin ministereillämme viime syksynä. Toivottavasti maalaisjärki voittaa myös ministerineuvostossa, jotta turvallisia kemikaaleja kehitetään ja otetaan käyttöön", sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Ympäristö-, naisten-, terveys- ja kuluttajajärjestöt* pitävät myös tärkeänä valiokunnan näkemystä siitä, että niin sanottu huolehtimisvelvollisuus (englanniksi "duty of care") on valmistajilla. "Huolehtimisvelvollisuus määrää kemikaalien valmistajat vastaamaan kemikaalien turvallisuudesta. Olemme tyytyväisiä myös valiokunnan kantaan siitä, että kuluttajilla on oltava enemmän tietoa jokapäiväisten tuotteiden kemikaaleista.", sanoo tiedottaja & EU-koordinaattori Mikael Sjövall Greenpeacesta.

Ympäristö-, naisten-, terveys- ja kuluttajajärjestöt toivovat, että tulevina viikkoina EU:n jäsenvaltiot ministereidensä johdolla tukevat parlamentin ympäristövaliokunnan näkemyksiä. Kemikaaliteollisuuden ankara painostus on jo tähän mennessä johtanut asetusehdotuksen vesittämiseen monin osin. Jos neuvosto ei edelleenkään hyväksy edes korvattavuusperiaatetta, REACH ei täytä alkuperäistä tarkoitustaan eikä suojele ihmisten terveyttä ja ympäristön hyvinvointia yhtään paremmin kuin nykyinen lainsäädäntö.

* Yhteisen kansainvälisen kannanoton antaneet järjestöt ovat WWF, Greenpeace, Maan ystävät,  European Environmental Bureau (EEB), Health&Environment Alliance, Women in Europe for a Common Future (WECF) ja Eurocoop.

Tarkemmat tiedot ympäristövaliokunnan kannanotosta:

WWF, Ninja Reineke, +32 497 506 805. Greenpeace, Jacob Hartman, +45 28 10 90 20

Lisätietoja myös:

WWF Suomi, viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666; suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020. Greenpeace Nordic, tiedottaja ja EU-koordinaattori Mikael Sjövall, 050 369 6202