WWF Matka 2001 -messuilla: Jokainen matkailija voi vähentää matkansa ympäristövaikutuksia

Koko maailmassa tehdään tänä vuonna noin 700 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Vuonna 2020 ulkomaanmatkoja tehdään nykyisellä kasvuvauhdilla 1,5 miljardia, joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksi miljardia. WWF pyrkii luomaan edellytyksiä ekologisesti kestävälle matkailulle. WWF:n tänään julkaistavassa ekomatkailuesitteessä kerrotaan, miten jokainen matkailija voi muistaa luontoa myös lomamatkallaan.

Matkustaminen ja perillä majaileminen kuormittavat aina luontoa, mutta kuorman keventämiseen on monia keinoja. WWF:n esitteessä annetaan kymmenen vihjettä vähentää matkan kuormitusta. Paitsi varsinaisella ekomatkalla myös tavallisella turistimatkalla voi vähentää matkailun ympäristövaikutuksia helposti.

Matkat kannattaa suunnitella lyhimpiä reittejä käyttäen ja matkustaa mieluiten matkakohteen sesonkiajan ulkopuolella. Näin matkailija tasoittaa osaltaan kohteeseen ja sen lähiympäristöön kohdistuvaa rasitusta. Perillä luonnonystävä liikkuu varoen, kasvillisuutta vahingoittamatta ja eläimiä häiritsemättä.

Ympäristöystävällinen matkailija kuluttaa harkiten, minimoi tuottamansa jätteet ja päästöt sekä käyttää vettä ja sähköä säästäen. Ongelmajätteet, kuten käytetyt paristot, voi tuoda takaisin Suomeen, jos niille ei ole kohteessa järjestetty keräystä. Roskaamisen välttäminen auttaa mm. merieläimiä: delfiinit ja merikilpikonnat voivat luulla esim. muovia syötäväksi ja menehtyä sen aiheuttamaan suolitukokseen.

Kestävässä matkailussa huomioidaan paitsi luontoa, myös alkuperäiskansoja, joiden elämäntapojen ja kulttuurien säilyttämisessä matkailu voi auttaa. Luonnonsuojelusta tulee paikallisille asukkaille taloudellisesti kannattavaa, jos valtaosa tuloista jää heille eikä matkanjärjestäjälle tai muille välikäsille. Kestävimmälle pohjalle matkailu rakentuu, kun paikallisia ihmisiä otetaan mukaan liiketoiminnan suunnitteluun alusta asti.

Etenkin matkoilla, joilla tutustutaan kohdemaan luontoon ja luonnonsuojeluun, henkilökunnan on oltava hyvin koulutettua. Oppaaksi tarvitaan alueen luontoa tunteva ammattibiologi, ja muunkin henkilökunnan tulee tuntea kohdemaan ympäristönsuojelua, kulttuuria, sosiaalisia kysymyksiä ja lainsäädäntöä.

Matkailijan kannattaa miettiä myös tuliaisia, sillä uhanalaisten lajien säilyminen voi olla niistä kiinni. EU:ssa on ollut v. 1997 asti voimassa uhanalaisten eläinten ja kasvien kauppaa koskeva lainsäädäntö. Suomeen ei saa tuoda mm. norsunluuta, merikilpikonnatuotteita, kuten merikilpikonnien kilpiä tai kilvistä tehtyjä koruja, koralleja tai orkideoita. Tulli takavarikoi ne, ja seurauksena voi olla myös sakkoja.

WWF on Matka 2001 –messuilla esillä kaukomatkojen hallissa osastolla nro 1 b 26.

Lisätietoja:

WWF / suojelujohtaja Jari Luukkonen, (09) 7740 1045, 040 585 0020 ja jari.luukkonen@wwf.fi
WWF / tiedottaja Laura Saarilahti, (09) 7740 1074, 040 556 9860 ja laura.saarilahti@wwf.fi

Esitetilaukset: Laura Saarilahti, (09) 7740 1074, 040 556 9860 ja laura.saarilahti@wwf.fi