Julkaistu

WWF:n öljyntorjujat siivoavat öljyvuotoa Mäntyharjulla

Mäntyharjun keskustassa sijaitsevaan Kurkilahteen on vuotanut arviolta 5 000 litraa raskasöljyä. WWF Suomi on lähettänyt joukon vapaaehtoisia öljyntorjujia siivoamaan öljyä Etelä-Savon ympäristökeskuksen ja Etelä-Savon pelastuslaitoksen avuksi. Vuoto ei onneksi ole tahrinut lintuja, eikä aiheuta akuuttia uhkaa luonnolle.

Mäntyharjun keskustan tuntumassa, Kurkilahdella, havaittiin viime viikolla noin 5 000 litran raskasöljypäästö. Etelä-Savon pelastuslaitos teki Kurkilahdella öljyntorjuntatöitä viime viikonlopun ajan. Öljyä kuitenkin pulpahteli veden pintaan yhä lisää. WWF:ltä lähti tänä aamuna projektikoordinaattori Toni Jokinen sekä 10 vapaaehtoista öljyntorjujaa siivoustöihin Etelä-Savon ympäristökeskuksen ja Etelä-Savon pelastuslaitoksen avuksi.

Viranomaiset selvittävät öljyn tarkkaa lähdettä. Vuotoalue, noin 300 metrin rantakaistale, on puomitettu ja sille on levitetty turvetta, johon öljyä on saatu imeytettyä. Nyt WWF:n öljyntorjujat lapioivat tätä turpeeseen imeytettyä öljyä rannalta.

”Öljyn tahrima ranta on surullinen näky, mutta alue on kaikeksi onneksi pieni, eikä vuodosta ole akuuttia uhkaa luonnolle. Öljy ei onneksi ole tahrinut lintuja”, kertoo WWF:n projektikoordinaattori Toni Jokinen.

Jokinen ja WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin kuuluvat 10 vapaaehtoista ovat varautuneet jatkamaan töitä ainakin kahden päivän ajan, mutta vasta työn edetessä selviää todellinen työmäärä.

”Jos tilanteesta pitää jotain hyvää löytää, niin tämä on vapaaehtoisille hyvää harjoitusta todellisissa olosuhteissa. Kokemus opettaa meitä toimimaan tehokkaammin, jos ja kun todella paha öljyonnettomuus sattuu Suomenlahdella. Se myös osoittaa, että WWF:n vapaaehtoiset ovat valmiina toimimaan tositilanteessa”, sanoo Jokinen.

WWF Suomen vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot perustettiin vuonna 2003, ja niihin kuuluu jo yli 4 000 vapaaehtoista, joista ryhmänjohtajakoulutuksiin on osallistunut yli 500.

Lisätietoja:

WWF, projektikoordinaattori Toni Jokinen, gsm 050 557 6465

Lisätietoa WWF:n vapaaehtoisista öljyntorjuntajoukoista
Lahjoitukset WWF:n vapaaehtoisille öljyntorjuntajoukoille