© Jari Luukkonen / WWF
Julkaistu

WWF:n talkooleiriläiset hoitavat perinnemaisemaa Linnansaaren kansallispuistossa

WWF:n aktiivinen talkooleirikesä jatkuu parhaillaan Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla. Leirin aikana WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat yli 130 saaresta koostuvan kansallispuiston perinnemaisemia muun muassa niittäen ja raivaustöitä tehden. Leiri järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen ja Suomen kulttuurirahaston kanssa.

1930-luvun aikaiseen asuun entisöity Linnansaaren torppa ympäristöineen on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisema. Se valittiin toissa vuonna Vuoden perinnemaisemaksi. 17.– 24.7. pidettävällä talkooleirillä WWF:n noin 20 vapaaehtoisen joukko hoitaa Linnansaaren niittyjä ja metsälaitumia perinteisin menetelmin raivaten ja viikatteilla niittäen.

Metsähallitus on huolehtinut torpasta ja sen ympäristöstä yhtäjaksoisesti jo yli 20 vuoden ajan. Pitkälle umpeenkasvanutta maisemaa on avattu muun muassa kaskeamalla, jota jatketaan Linnansaaressa yhä vuosittain. Kaskiviljelyn ja sitä seuranneen laidunnuksen tuloksena nykyinen maisema on avoin. Eri-ikäisten kaskialueet, niityt ja laitumet muodostavat monipuolisen kokonaisuuden.

Linnansaaren perinnemaisemat tarjoavat suotuisan elinympäristön monelle uhanalaiselle kasvi- ja eläinlajille. Linnansaaren kansallispuiston saarien suojissa elelee myös Saimaan ehkä tunnetuin asukas – saimaannorppa. Osa talkooleiriläisistä on onnistunut jopa näkemään norpan, kun tämä Linnansaarenkin vesissä hyvin viihtyvä eläin on välillä käynyt haukkaamassa happea veden pinnalla. Norpan lisäksi kansallispuisto on äärimmäisen uhanalaisen valkoselkätikan koti.

WWF:n talkooleirejä on järjestetty Linnansaaressa jo vuodesta 1977 lähtien.”WWF:n talkooleirit antavat loistavan mahdollisuuden muun muassa luonnonhoidon ja -tuntemuksen opetteluun” leirillä ensimmäistä kertaa mukana oleva Hilla Martikainen sanoo.

”Leirit ovatkin mahdollisesti kaikkein konkreettisin tapa osallistua ympäristönsuojeluun ja samalla säilyttää kontakti luontoon, joka monille, varsinkin kaupunkilaisille, on tärkeää” jatkaa leirin vetäjä Sampsa Vilhunen WWF Suomesta. ”Monet tietävät, miten yksittäinen ihminen voi osallistua ilmastonmuutoksen torjumiseen, mutta harva osaa kertoa, mitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi voi tehdä” Vilhunen toteaa.


Lisätietoja leiristä:
Leirin vetäjä, ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF Suomi, 040 550 3854
Luontovalvoja Teemu Uotila, Metsähallitus, 040 825 5674

Tämän kesän ensimmäiset pitkät talkooleirit järjestettiin Liesjärvellä (14.–19.6.) ja Kolilla (2.–10.7.). Linnansaaren talkooleirin lisäksi pitkiä leirejä pidetään vielä Tammisaaren kansallispuistossa (30.7.–7.8.) ja Sallivaarassa Lapissa(13.–21.8.).

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leirit tarjoavat joka kesä yhteensä yli 150 täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kahdeksasta seitsemääntoista. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta.

Linnansaaren leiri on osa WWF Suomen ja Suomen kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki. Yhteistyön avulla WWF:n talkooleirien määrä kasvaa kymmeneen leiriin kesässä, ja yhteensä kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea.