Halstratut silakat ja
perunanyytit
Silakka on ainoa merikala, joka esiintyy runsaana koko merialueellamme. Silti sen syöminen on romahtanut: vuosituhannen vaihteessa keskivertosuomalainen söi 1,2 kiloa silakkaa vuodessa, nykyisin enää 300 grammaa. Silakka on kuitenkin halpa, herkullinen ja monipuolinen kala. Se on lisäksi vastuullinen valinta ruokalautaselle, koska sen kalastus ovat kestävällä tasolla. Suomen silakankalastus on saanut kestävästä kalastuksesta kertovan MSC-sertifikaatin vuonna 2018.
Ainekset
Silakat
5-10 silakkaa ruokailijaa kohden suolaa (oman maun mukaan)
Perunat
12 pientä keitettyä perunaa
1 purjo
2 valkosipulinkynttä
1 nippu persiljaa
1/2 sitruunan kuori
karkeaa suolaa (oman maun mukaan)
kasvirasvaa
Valmistusohje
- Poista silakoista pää ja sisäelimet. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja ripottele silakoiden sisään hieman merisuolaa. Öljyä halsteri. Aseta kalat ritilälle ja paahda hiilloksessa kullanruskeiksi.
- Taittele sopivia nyyttejä foliosta. Sivele folion pohja öljyllä. Laita koosta riippuen 2–3 perunaa nyyttien pohjimmaiseksi. Lisää reilusti silputtua purjoa ja yrttejä. Laita sekaan silputtua valkosipulia ja ripottele päälle suolaa ja kasvirasvaa tai muutama nokare voita. Lisää sitruunan kuori ja sulje folionyytit.
- Paahda perunat silakoiden kanssa hyvässä hiilloksessa.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.