Hasselbackan punajuuret, sitruunalinssit ja persiljapesto
Hasselbackan perunoista lainatut viillot tekevät jouluisista punajuurista pinnalta rapeat ja sisältä mehevät. Belugalinssit ja sitruunainen persiljapesto tuovat paahteisuuden rinnalle ruokaisuutta ja juhlavuutta.
Ainekset
8 pienehköä punajuurta
3 rkl rypsiöljyä
sormisuolaa
Linssit
1 ½ dl kuivia belugalinssejä tai vihreitä linssejä
1 ½ l kasvislientä
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
Persiljapesto
1 ruukku (lehti)persiljaa
½ dl kurpitsansiemeniä
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
noin ½ tl suolaa
noin 1 ½ dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- Kuori punajuuret ja leikkaa niihin terävällä veitsellä ohuita viiltoja niin, että punajuuret jäävät alaosasta kiinni. Valele punajuuret öljyllä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmeitä ja pinnalta paahtuneita. Valele punajuuria kerran öljyllä paistamisen aikana.
- Huuhtele ja valuta linssit ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkkaile keittoaikaa ja jätä linssit hieman napakoiksi. Valuta ylimääräinen neste pois. Mausta lämpimät linssit sitruunankuorella ja mehulla sekä mustapippurilla. Tarkista suola.
- Valmista persiljapesto. Lisää persilja varsineen sauvasekoittimen kulhoon. Lisää siemenet, sitruunankuori ja mehu, kuorittu valkosipulinkynsi, suola sekä öljy. Soseuta karkeaksi tahnaksi ja lisää öljyä tarpeen mukaan, kunnes peston koostumus on sopivan notkea.
Suomen luonto tarvitsee hyväntekijöitä – osallistu joulukeräykseen
Suomalainen luonto on antanut meille paljon, sukupolvesta toiseen. Nyt se tarvitsee apuamme enemmän kuin koskaan. Yritys- ja yksityislahjoittajien tuella suojelemme luonnon monimuotoisuutta ja taistelemme ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan.