Hasselbackan punajuuret, sitruunalinssit ja persiljapesto

4-6
1 h

Ainekset

8 pienehköä punajuurta
3 rkl rypsiöljyä
sormisuolaa 

Linssit 

1 ½ dl kuivia belugalinssejä tai vihreitä linssejä
1 ½ l kasvislientä
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Persiljapesto 

1 ruukku (lehti)persiljaa
½ dl kurpitsansiemeniä
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi 
noin ½ tl suolaa
noin 1 ½ dl kylmäpuristettua oliiviöljyä 

  1. Kuori punajuuret ja leikkaa niihin terävällä veitsellä ohuita viiltoja niin, että punajuuret jäävät alaosasta kiinni. Valele punajuuret öljyllä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmeitä ja pinnalta paahtuneita. Valele punajuuria kerran öljyllä paistamisen aikana.  
  2. Huuhtele ja valuta linssit ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkkaile keittoaikaa ja jätä linssit hieman napakoiksi. Valuta ylimääräinen neste pois. Mausta lämpimät linssit sitruunankuorella ja mehulla sekä mustapippurilla. Tarkista suola.  
  3. Valmista persiljapesto. Lisää persilja varsineen sauvasekoittimen kulhoon. Lisää siemenet, sitruunankuori ja mehu, kuorittu valkosipulinkynsi, suola sekä öljy. Soseuta karkeaksi tahnaksi ja lisää öljyä tarpeen mukaan, kunnes peston koostumus on sopivan notkea.