Kirjolohiburgerit ja
avokadokastike
Kirjolohi, halloumi ja avokado – ei paha yhdistelmä! Kotimaisen kirjolohen kasvatusta ohjaa tiukka ympäristölainsäädäntö. Vuonna 2014 näytimme kirjolohelle ensi kertaa vihreää valoa kalaoppaassamme. Kalatiskiltä kannattaa siis aina valita kotimaista kirjolohta
Ainekset
Avokadokastike
2 avokadoa
1 valkosipulinkynsi
reilu loraus oliiviöljyä
ruohittua mustapippuria
2 rkl sitruunanmehua
½ tl suolaa
lisää halutessasi chilijauhetta
Piparjuurimajoneesi
2 dl majoneesi
1 valkosipulinkynsi
1 rkl piparjuuritahnaa
2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
kourallinen silputtuja yrttejä (esim. korianteria, persiljaa)
Hampurilaissämpylät (8-10 sämpylää)
3 dl vettä
7½ dl vehnäjauhoja
3 rkl sulatettua voita
1 tl suolaa
7 g kuivahiivaa (yksi pussi)
2 rkl sokeria
kurkumaa
1 kananmuna voiteluun
seesaminsiemeniä/siemensekoitusta
Kirjolohi
400-500 g kirjolohta
1-1/2 tl suolaa
lisää halutessasi sitruunanmehua
Valmistusohje
- Lämmitä vesi 42 asteen lämpöiseksi ja sekoita joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä, kunnes seos kuplii. Lisää suola.
- Sekoita kurkuma huolellisesti jauhojen joukkoon ja lisää jauhot vähitellen nesteeseen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuutin ajan. Lisää lopuksi voisula. Kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- Kaavi kohonnut taikina leivinpöydälle ja jaa noin 8 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta pellille. Peitä liinalla ja kohota vielä noin 30 min. Voitele kananmunalla ja koristele seesaminsiemenillä.
- Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes sämpylät saavat kauniin kullanruskean pinnan.
- Sekoita majoneesin joukkoon silputtu valkosipuli, piparjuuritahna ja sitruunanmehu. Mausta suolalla, pippurilla ja esimerkiksi korianterilla.
- Tee avokadokastike soseuttamalla kaikki ainekset keskenään.
- Leikkaa nahattomasta lohesta neliön muotoisia paloja. ripottele suolaa kalapalojen päälle. Paista pannulla molemmin puolin, niin että kala saa kauniin paistopinnan. Älä paista kuivaksi.
- Kokoa lohiburgerit: Voitele sämpylät molemmilta puolin piparjuurimajoneesilla ja asettele väliin muutama tomaatinsiivu. Nosta päälle paistettu lohi ja halloumi. Viimeistele avokadokastikkeella ja vuonankaalilla.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.