Kreikkalainen pastitsio
kasvisversiona
Pastitsio on kreikkalainen, kolmen kerroksen pastavuoka. Pohjalle sommitellaan keitetyt pastat, keskikerrokseen lusikoidaan linssikastike. Koko komeuden kruunaa kasvipohjainen valkokastike.
Ainekset
350 g penneä tai muuta kuviopastaa
1 annos tomaatti-linssikastiketta (ohje alla)
1 annos valkokastiketta (ohje alla)
2 dl raastettua vegaanista juustoa
(oreganoa)
Linssikastike
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl rypsiöljyä
1½ dl kuivattuja punaisia linssejä
2 tl punaviinietikkaa
3 laakerinlehteä
2 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua kanelia
1 tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria myllystä
2 prk (yhteensä 800 g) kokonaisia tomaatteja
Valkokastike
3 rkl vegaanista margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
(2 rkl ravintohiivaa)
61/2 dl kauramaitoa
suolaa, mustapippuria myllystä
1/2 tl jauhettua muskottia
- Aloita tekemällä kastikkeet.
- Linssikastike: kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit öljyssä pannulla kypsiksi. Lisää huuhdellut linssit, etikka, mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista miedohkolla lämmöllä 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes linssit ovat pehmeitä. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos kastike tuntuu liian paksulta.
- Valkokastike: sulata margariini pienessä kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja paista niitä sekoitellen hetki. Varo, etteivät jauhot pala.
- Kaada kattilaan kauramaito ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Anna porista miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla.
- Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
- Levitä pasta uunivuoan pohjalle. Lusikoi päälle linssikastike. Kaada valkokastike päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle juustoraaste.
- Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia, tai kunnes paistoksen pinta on kauniin värinen. Viimeistele halutessasi tuoreella oreganolla.
Vinkki: Lisää linssikastikkeeseen halutessasi kasviksia. Esimerkiksi porkkana, varsiselleri ja kesäkurpitsa sopivat hyvin kastikkeen makuun.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.