Mezesalaatti

Ravintolamaailmasta tuttu mezesalaatti on helppo valmistaa kotikeittiössä. Se vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos on niin mahtava, että se sopii myös vierastarjottavaksi. Salaattiin voi grillata kasviksia sesongin mukaan. Kokeile esimerkiksi litteitä herneenpalkoja, retiisejä tai sieniä monipuolisesti kasviksista nauttiminen on hyväksi niin ympäristölle kuin terveydellekin.  

4-6
45 min

Ainekset

1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1/2 pieni kukkakaali
1 (suippo)paprika
rypsiöljyä paistamiseen

Mausteöljy

1 valkosipulinkynsi
3/4 dl rypsiöljyä
¼ tl kuivattua chiliä
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa tai minttua
suolaa, mustapippuria myllystä

Bulgur 

2 dl bulguria tai kuskusia
n. 4 dl kasvislientä
4 rkl oliiviöljyä
4 rkl appelsiinimehua
½ tl mustapippuria myllystä

Paahdettu porkkanadippi

500 g porkkanaa
1 viipale vaaleaa leipää
¾ dl auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1 tl chilitahnaa (esim. harissa)
1 tl sokeria
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
n. 3 rkl oliiviöljyä

Lisäksi

4 pitaleipää
12–18 falafeliä
2 tomaattia
lehtipersiljaa, minttua

Valmistusohje

  1. Valmista aluksi bulguri ja porkkanadippi. Keitä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä. Tarkasta nesteen määrä pakkauksesta, sillä se vaihtelee eri merkkien välillä. Sekoita bulguri ilmavaksi. Lisää öljy, appelsiinimehu ja pippuri.
  2. Kuori tai raaputa porkkanat puhtaiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä. Anna jäähtyä. Paista porkkanoihin kaunis väri grillissä. Grillaa leipä kauniin ruskeaksi.
  3. Paloittele leipä ja porkkanat monitoimikoneeseen. Lisää joukkoon kuorittu valkosipuli ja mausteet. Lisää öljy. Aja karkeahkoksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa enemmän öljyä.
  4. Tee mausteöljy. Yhdistä öljy, mausteet ja yrtit.
  5. Viipaloi kasvikset. Sivele päälle hieman rypsiöljyä. Paista grillissä napakan kypsiksi. (Voit halutessasi esikeittää kukkakaalia muutaman minuutin, niin grillaaminen sujuu sukkelammin.) Sekoita kasvikset mausteöljyyn.
  6. Grillaa pitaleivät. Grillaa falafelit. Kuutioi tomaatit.
  7. Lusikoi bulguri tarjoiluastiaan. Lisää päälle paahdetut kasvikset, porkkanadippi, tomaatit, falafelit ja yrtit. Viimeistele halutessasi chiliviipaleilla ja syötävillä kukilla.

Vinkki: Voit halutessasi tehdä salaatille vielä tsatsikin kasvipohjaisesta jogurtista.

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.

Tilaa tästä

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.