Panzanella
Panzanella on ’la cucina poveran’ eli italialaisen köyhän keittiön parasta antia. Leipäsalaattiin piilotetaan päivän vanha leipä ja jo melkein ylipehmenneet tomaatit herkulliseksi yhdistelmäksi. Salaattiin voi sekoitella muitakin ylijääneitä kasviksia jääkaapista. Hävikin ehkäisy on tärkeää, mutta vielä olennaisempi ilmastoteko on syödä kasvipainotteisesti – tässä reseptissä toteutuvat molemmat.
Ainekset
4-6 viipaletta maalaisleipää
600 g tomaattia
1 kurkku
3 rkl pieniä kapriksia
1 ruukku basilikaa
Kastike
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 dl rypsiöljyä
Valmistusohje
- Tee ensin kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita ne kulhoon viinietikan, sokerin, suolan ja pippurin kanssa. Anna maustua noin 5 minuuttia. Sekoita sitten öljy joukkoon.
- Kuutioi leipä ja paahda palat paistinpannulla tai 200-asteisessa uunissa rapeiksi. Laita leipäpalat kastikkeeseen maustumaan.
- Paloittele tomaatit ja kurkku. Sekoita kasvikset ja kaprikset leipäpalojen joukkoon. Salaatti on heti valmis syötäväksi, mutta voit myös antaa maun tiivistyä jääkaapissa noin tunnin.
- Lisää basilikanlehdet salaattiin juuri ennen tarjoilua.
Vinkki: Lisää joukkoon grillattuja kasviksia, kuten kesäkurpitsaa. Proteiiniksi sopivat keitetyt pavut tai kikherneet.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.