Porkkanatahna,
punajuurihummus
ja hernemole
Soseuta juureksista ja herneistä terveelliset tahnat aamiaissämpylöille. Käytä täyteläisen meheviä tahnoja myös paahdettujen juuresten viimeistelyyn, tofun kaveriksi tai lisää tahnaa kastikkeeksi kulhoruokaan tai salaattiin. Tahnat sopivat myös dippikasvisten seuraan ja juhlien alkupalapöytään.
Ainekset (paahdettu porkkanatahna)
500 g porkkanoita
1 rkl rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
½ tl suolaa
½ tl kuivattua chiliä myllystä
1/3 tl mustapippuria myllystä
Lisäksi
4 rkl auringonkukansiemeniä
2 tl omenaviinietikkaa
n. 4 rkl rypsiöljyä
Ainekset (punajuurihummus)
2 keskikokoista punajuurta
1 valkosipulinkynsi
(1 tl rypsiöljyä)
1 prk (à 285 g) keitettyjä kikherneitä
1 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
½ tl siirappia
n. 4 rkl rypsiöljyä
(3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa tai muuta yrttiä)
ripaus sormisuolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Valmistusohje (paahdettu porkkanatahna)
- Kuori ja lohko porkkanat. Sekoita 1 rkl öljyä ja mausteet kulhossa. Pyöräytä porkkanat mausteöljyssä ja kumoa leivinpaperille pellille.
- Paahda porkkanat 225-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 20 minuuttia.
- Paahda auringonkukansiemeniä ilman rasvaa paistinpannussa koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada siemenet pois pannusta, etteivät ne paahdu liikaa.
- Soseuta porkkanat siementen, etikan ja öljyn kanssa. Lisää tarvittaessa öljyä.
Valmistusohje (punajuurihummus)
- Harjaa punajuuret puhtaiksi. Laita ne pieneen kattilaan ja peitä juuri ja juuri vedellä. Keitä noin 30 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Kuori hieman jäähtyneet punajuuret ja paloittele ne.
- Kuori valkosipuli. Kuullota se halutessasi öljyssä pannussa pehmeäksi.
- Huuhtele ja valuta kikherneet. Laita ne valkosipulin ja punajuurten kanssa tehosekoittimeen. Lisää tahini, sitruunamehu, juustokumina ja siirappi. Soseuta ainekset tasaiseksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä.
- Mausta tahna (yrtillä,) suolalla ja pippurilla.
Vinkki: hernemole!
Täydennä kasvistahnojen värisuora vihreällä hernemolella. Soseuta pussillinen sulatettuja pakasteherneitä, puoli ruukkua korianteria sekä ruokalusikalliset jalapeno- tai chiliviipaleita, limetinmehua ja öljyä. Mausta sose suolalla ja mustapippurilla. Halutessasi voit pehmentää hernemolen makua ja rakennetta lisäämällä siihen pari lusikallista vegaanista tuorejuustoa tai tomaattikuutioita. Anna maustua jääkaapissa 2–4 tuntia.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.