Portobelloburgeri
Portobellohampurilainen saa umamisen makunsa sienestä ja tomaatista, joka kuivataan etukäteen uunissa täyteläisen makuiseksi. Portobellot voit korvata luonnosta löytyvillä lampaankäävillä tai vaaleaorakkailla tai, jos oikein hyvä tuuri käy, osterivinokkailla. Mutta kasvatetut portobellotkin ovat hyvä valinta, sillä sienten kasvatuksen ilmastovaikutus jää varsin alhaiseksi.
Ainekset
Puolikuivatut uunitomaatit
1,5 kg tomaatteja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
Valkosipulimajoneesi
1 dl vegaanista majoneesia
3 valkosipulinkynttä
Portobellopihvit
2 portobellosientä
3 rkl maissitärkkelystä
½ dl kaurakermaa
½ dl panko- tai korppujauhoja
¼ tl suolaa
¼ tl pippuria myllystä
Lisäksi
rypsiöljyä paistamiseen
2 hampurilaissämpylää
2 viipaletta (valkosipuli)suolakurkkua
1 ruukku rucolaa
Valmistusohje
- Paahda uunitomaatit etukäteen, ja tee niitä kerralla isompi satsi, josta riittää myös kahden seuraavan päivän ruokiin, esimerkiksi pastakastikkeeseen. Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Halkaise ne ja aseta pellille leikkuupinta ylöspäin. Ripottele kuivamausteet ja pirskottele öljy päälle. Paahda tomaatteja 120-asteisessa uunissa 3 ½–4 tuntia. Avaa uunin luukku muutaman kerran, jotta kosteus pääsee ulos uunista. Anna tomaattien jäähtyä ja laita ne sitten ilmatiiviiseen purkkiin jääkaappiin. Tomaatit säilyvät muutaman päivän. Ota burgereihin tarvittavat tomaatit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruokailua.
- Kuori ja hienonna valkosipuli ja sekoita majoneesiin. Laita jääkaappiin odottamaan.
- Harjaa sienet tarvittaessa puhtaaksi. Leikkaa jalka veitsellä ja koverra tummat heltat lusikalla pois. (Pilko sienten jalat esimerkiksi seuraavan päivän pastakastikkeeseen.) Mittaa maissijauhot, kaurakerma ja korppujauhot erillisille lautasille. Kääntele sienten lakit ensin kauttaaltaan maissitärkkelyksessä ja kasta sitten kevyesti kaurakermaan. Taputtele sienet lopuksi huolellisesti korppujauhoissa.
- Paista sienipihvejä reilussa öljyssä grilliparilalla tai paistinpannulla molemmin puolin parin minuuttia, kunnes pinta saa kunnolla väriä. Siirrä pihvit talouspaperille, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.
- Lämmitä sämpylät grillin ritiläpuolella leikkuupinta alaspäin. Anna sämpylän pohjapuolen leikkuupinnan paahtua kullanruskeaksi.
- Sipaise sämpylän pohjalle reilusti valkosipulimajoneesia ja aseta tomaatit ja suolakurkut päälle. Lisää kuumat sienipihvit. Viimeistele reilulla annoksella rucolaa. Sipaise kanteen hieman majoneesia ja paina kansi burgerin päälle. Nauti heti!
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.