Suussasulava suklaakakku
Tämä suklaakakku on juhlapöydän ehdoton kuningatar! Tarjoa kakun kanssa esimerkiksi pakastettuja, kotimaisia marjoja ja kasvipohjaista, makeuttamatonta kermavaahtoa. Valitse kaupassa vastuullisuusmerkittyä kaakaojauhetta. Yleisimmät sertifikaatit ovat Rainforest Alliance, Reilu Kauppa ja Luomu. Ne kertovat yrityksen vastuullisemmasta toiminnasta ja esimerkiksi merkittävästi pienemmästä metsäkatoriskistä.
Ainekset
2 1/2 dl kauramaitoa
2 rkl omenaviinietikkaa
4 dl fariinisokeria
4 3/4 dl jauhoja
1 1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
100 g rypsiöljyä
2 tl vaniljatahnaa
2 tl piparimaustetta (tai 2 tl kanelia)
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
Kuorrutus ja täyte
600 g tomusokeria
180 g vegaanista margariinia
3 dl sertifioitua tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljatahnaa
1 1/4 dl kauramaitoa
Vuoan voiteluun: vegaanista margariinia
Koristeluun: kotimaisia vadelmia
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kahden halkaisijaltaan noin 19 cm pinnoitetun irtopohjavuoan reunat tai yhden isomman, halkaisijaltaan noin 23 cm vuoan reunat. Pingota leivinpaperit pohjiin.
- Yhdistä kulhossa kauramaito ja etikka. Sekoita. Laita hetkeksi sivuun.
- Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet eli sokeri, jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda ja piparimauste. Lisää joukkoon maito-etikkaseos, öljy, vaniljatahna ja kiehuvaan veteen sekoitettu kahvijauhe. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti.
- Levitä seos kakkuvuokiin. Paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Jos paistat kakun yhdessä vuoassa, niin paistoaika on noin 55 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei enää tartu taikinaa, kakku on kypsä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Tee kuorrutus. Mittaa kulhoon puolet tomusokerista, margariini, kaakaojauhe, vaniljatahna ja puolet kauramaidosta. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää loput tomusokerista pienissä erissä. Vatkaa, kunnes seos on paksua ja tasaista.
- Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat tasaisiksi, jotta saat koottua siistin kakun. Säästä leikatut palat koristelua varten.
- Leikkaa siistityt kakkupohjat kahteen osaan. Levitä täytettä kakkupohjille. Nosta kakkupohjat päällekkäin. Laita ne takaisin irtopohjavuokaan ja siirrä jääkaappiin noin tunniksi. Viilenneen kakun käsittely on helpompaa kuin huoneenlämpöisen.
- Levitä loput kuorrutuksesta kakun päälle ja sivuille. Koristele halutessasi kakkupohjasta leikatuilla pienillä kuutioilla ja pakaste- tai kuivatuilla vadelmilla.
Vinkki: Kakkupohjat ovat hieman murenevaisia, joten niiden käsittely on helpompaa, jos ne ovat jääkaappikylmiä. Voit halutessasi myös pakastaa kakkupohjat ja leikata ne kohmeisina.
Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi
Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.